Hela denna artikel är en annons

Så lyckas du med bostadsförsäljningen

En bostadsförsäljning kan vara komplicerad, men med rätt kunskap går det att få fördelar. Jens Magnusson, privatekonom på SEB och Tina Berlin, fastighetsmäklare på HusmanHagberg ger sina tips.

Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at / Erwin Wodicka

Ju mer insatt man är i försäljningsprocessen desto mer kontroll har man, det menar Tina Berlin, fastighetsmäklare i Vasastan och Östermalm på Husman-Hagberg och Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

– Det är en hel del att ha koll på, både praktiskt och ekonomiskt. Mycket kan förstås mäklaren hjälpa till med men vissa saker är bra att känna till själv. Nu är det till exempel deklarationstider och det är viktigt att veta att det är datumet som står på köpekontraktet, som styr vilket år du ska deklarera försäljningen. Inte till exempel in- eller utflyttningsdatum. Om kontraktsdagen är under 2015 ska du deklarera nu under 2016, säger Jens Magnusson.

Han fortsätter:

– Det är också skillnad på om du säljer en bostadsrätt eller en villa. Det är lite olika regler kring vad du kan göra avdrag för, som till exempel reparationer och underhåll.

En detalj som diskuteras flitigt är homestyling, det vill säga hur lägenheten ska visas upp för potentiella köpare. Normalt kan man få avdrag för konsultation och fotografering, ommöblering, lån eller hyra av möbler och mattor under visningen med mera. Just möjligheten att göra avdrag för homestyling är något som Tina Berlin, fastighetsmäklare på Husman-Hagberg, menar att få känner till.

– Det visar hur viktigt det är att vara insatt i försäljningsprocessen för att kunna ta rätt beslut utifrån din bostad och situation. Mitt råd är att kontakta en bra mäklare i god tid innan själva försäljningen. Innan du väljer mäklare kan det vara klokt att gå runt på olika visningar och jämföra hur olika mäklare arbetar för att se vad du efterfrågar, säger hon.

Med bra mäklare menar Berlin en mäklare med erfarenhet och bra lokal kännedom om marknaden. Men hon menar också att man som säljare ska tänka på varför man själv köpte bostaden, vad var det man föll för? En eventuell köpare uppskattar med stor sannolikhet samma fördelar. Det är viktigt att informera mäklaren om dessa fördelar.

Är det värt att satsa på en stor renovering innan en försäljning?

– Varje bostad är unik och det är viktigt att utgå ifrån vem som är målgruppen, alla har olika smak. Mitt råd är att, om man gör det, göra det så neutralt som möjligt till målgruppen. Finns det små saker som går att reparera eller uppdatera kan det vara värt att göra det, säger Tina. Här kan en erfaren och professionell mäklare kan ge värdefulla råd för din unika bostad.

Finns det något fall då man inte ska renovera?

– Om det är en lägenhet i dåligt skick kan det vara mindre lönsamt att renovera, många köpare letar efter renoveringsbehov där de kan fixa och göra iordning själva, men det är såklart olika från fall till fall.

Här har Jens Magnusson, privatekonom, samlat några tips att tänka på när du sålt din bostad:

– Datumet på köpekontraktet styr vilket år du ska deklarera försäljningen. Så om kontraktsdagen är under 2015 ska du deklarera försäljningen i Inkomstdeklarationen 2016.

– Kom ihåg att man räknar ut vinst eller förlust för äkta bostadsrätt (blankett K6) och småhus(blankett K5) på olika blanketter och sätt.
– Skatten på försäljningen är 22 procent av vinsten. För att räkna ut vinsten tar man från försäljningspriset först bort det du en gång betalade för bostaden. Men det finns många fler saker att dra av innan den beskattningsbara vinsten är uträknad.

– Från försäljningspriset gör du till exempel avdrag för utgifter för försäljningen såsom mäklararvode, värdering, besiktning, annonser och andra kostnader i samband med försäljningen.

– Homestyling är en sådan annan kostnad som man kan få avdrag för till vissa delar. Normalt kan man få avdrag för konsultation och fotografering, ommöblering, lån eller hyra av möbler, mattor, konst mm under visningen. Men även tillfällig magasinering av möbler och annat bohag. Det får dock inte röra sig om privata levnadskostnader.

– Glöm inte bort att också dra av kostnader för lagfart och eventuella pantbrev från försäljningspriset när vinsten ska beräknas.

– Spara kvitton och fakturor så du kan styrka dina kostnader om Skatteverket frågar.

– Sålde du 2015 så får du bara göra avdrag för utgifter för reparationer och underhåll under åren 2010 till 2015 och de måste uppgått till minst 5 000 kronor per kalenderår.
– Tänk på att det är skillnad på grundförbättringar och reparation och underhåll.Se Skatteverket för mer info.

– Du får inte avdrag för den del av utgiften som motsvaras av skattereduktionen för ROT-arbete du fått.

– Om du säljer din bostad för att köpa en ny bostad, och får en vinst vid försäljningen, har du i vissa fall möjlighet att ansöka om uppskov med att betala skatt på hela eller delar av vinsten.

– Gå in på Skatteverkets hemsida. Där finns enkel och utförlig information och hjälp!

Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at / Erwin Wodicka Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons