Annons

Ska du opereras – fråga om kirurgen sovit ordentligt

Ordentlig sömn minskar risken för förhastade och felaktiga beslut. På bilden sover skådespelaren Tilda Swinton under en dag i en glasbox på New York’s Museum of Modern Art. Konstverket heter ”The Maybe” och utfördes måndag 25 mars 2013.
Ordentlig sömn minskar risken för förhastade och felaktiga beslut. På bilden sover skådespelaren Tilda Swinton under en dag i en glasbox på New York’s Museum of Modern Art. Konstverket heter ”The Maybe” och utfördes måndag 25 mars 2013. Foto: Richard Drew/AP

En av 20 ST-läkare i USA orsakar ett patientdödsfall under sitt första år – på grund av att de lider av sömnbrist. Dessutom löper de 73 procent högre risk att råka skada sig själva. En arbetstidsreglering har införts på läkarprogrammet, men är den tillräcklig för patientsäkerheten? frågar sig Matthew Walker.

Under strecket
Publicerad

Sömn och sjukvård

Om du vet att du inom kort ska få behandling på sjukhus så skulle jag råda dig att komma ihåg att fråga läkaren: ”Hur mycket har du sovit det senaste dygnet?” Läkarens svar kan med statistiskt belagd sannolikhet avgöra om den behandling du får riskerar att orsaka ett allvarligt medicinskt problem eller rentav din död.

Annons
Annons
Annons