Annons
X
Annons
X

Ska du göra jobbet själv?

Det är dags att renovera hemma eller på sommarstället. Frågan är om du då ska göra det själv eller leja hantverkare. Här är några frågor du ska ställa dig.

Hantverkare eller hantverka själv - det är frågan. Ofta är det mest ekonomiskt med både och - gör de arbetskrävande och enklare sysslorna själv och låt hantverkare ta hand om de svåra och känsliga momenten.

I det här kapitlet tar vi upp vad du ska tänka på när du själv gör jobbet.

Ska du göra jobbet själv? Här är 5 frågor du kan ställa dig:

Annons
X

• Har jag tid?

Tiden är det som talar för att anlita hantverkare. Att göra ett större renoveringsarbete i hemmet utan gott om tid kan lätt sluta i kaos. Räkna igenom hur många timmar projektet väntas ta. Alla i familjen bör vara med i beslutet och inse vad det innebär för familjens övriga aktiviteter.

• Klarar jag det?

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vilken svårighetsgrad har arbetet? Kvalificerade arbeten ska utföras av dem som har kvalifikationerna. Tänk också på vad som krävs för att försäkringar ska gälla.

  Det är inte bra att ha gjort eljobbet själv om det sedan blir en brand orsakad av något elfel. Våtrumsarbeten är också bra att överlåta på proffs om du sedan får några problem och vill utnyttja din försäkring. Känner du dig osäker och olustig inför en uppgift - överlåt den på proffsen.

  • Sparar jag pengar på att göra jobbet själv?

  Att anlita hantverkare kan bli dyrt. En målare eller snickare brukar kosta 300-400 kr per timme. Dessutom tillkommer restid och milersättning. Ju mer arbetskrävande en renovering är, desto dyrare blir det.

  Arbetstiden är ofta den största posten på fakturan, materialet den mindre. För arbetskostnaden kan du få skattereduktion. (Läs mer om det i kapitel 5.)

  Det är också viktigt att tänka efter före du går med på att arbetet görs på löpande räkning. Det bästa är vanligtvis att sätta ett tak för kostnaderna.

  • Måste jag göra det själv?

  Ibland blir vi tvingade att göra jobben själva för att det helt enkelt inte går att få tag i hantverkare tillräckligt snabbt. Det kan till exempel handla om en plötslig skada som måste åtgärdas omgående.

  Är det något som går på försäkringen så är det bästa att prata med försäkringsbolaget så snabbt som möjligt så att ingenting blir fel.

  • Tycker jag att det är kul?

  Ofta gör vi jobbet själva för att det helt enkelt är kul att renovera, särskilt när vi gör det tillsammans. Skäms inte för att du är en passionerad hemmasnickrare. Har du drabbats av Timellsmittan så är det ingenting att skämmas över.

  Har du bestämt dig för att göra jobbet själv så är förberedelserna A och O.

  Det viktigaste är att du tar god tid på dig innan du sätter i gång. Ta dig tid att läsa bruksanvisningar, broschyrer och handböcker. Det finns utmärkta instruktioner. Om du ägnar 2-3 timmar åt dessa först, så spar du tid under arbetet och undviker att göra dyra misstag.

  På till exempel
  Byggtjänst hittar du mycket matnyttigt som instruktionsböcker, seminarier, frågespalter och liknande för både proffs och amatörer.

  Ta god tid på dig att noga läsa på om de arbetsmoment du ska göra.

  Mät noga och kontrollera dina beräkningar både en och två gånger. När du gör arbetet själv kan du inte reklamera jobbet.

  Satsa också på professionella redskap. Men köp inte dyr utrustning.

  Det mesta går att hyra, allt från tapetserarbord och golvslip till byggställning och skylift.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X