Annons
X
Annons
X

Sjutton döda i skolmassaker i Tyskland

Ännu ett meningslöst skoldrama skakar Europa. Minst 17 människor dödades när en 17-årig pojke löpte amok på sin gamla skola i södra Tyskland. Dramat slutade med att gärningsmannen själv sköts ihjäl av polisen.

Här ligger Winnenden

Klockan var 9.30, lokal tid, när den 17-årige pojken kom till Albertsville-Realschule i den lilla staden Wittenden. Tungt beväpnad och iklädd svarta militärkläder och gasmask gick han raka vägen in i ett klassrum och börja skjuta vilt omkring sig. Tio elever i åldrarna 14-15 år och tre lärare dödades, däribland en praktikant som bara hade arbetat några veckor på skolan, skriver Winnenden Zeitung.

Albertvilleskolan utgör tillsammans med ett gymnasium ett skolcentrum som har cirka tusen elever sammanlagt.

Vittnen säger till AP att elever hoppade från skolfönstren i panik när gärningsmannen började skjuta.

Annons
X

Ett vittne berättar för tv-kanalen NTV att 17-åringen sprutade kulor omkring sig. Bilden bekräftas av Wittendens polischef:

– Han laddade om hela tiden, säger Konrad Gelden.

Gärningsmannen försvann sedan in mot stadens centrum, inom kort jagad av ett stort polisuppbåd med helikoptrar, specialstyrkor och hundar. På vägen sköt han ihjäl en trädgårdsmästare vid en närliggande psykiatrisk klinik innan han tvingade till sig en bil och lyckades ta sig ut på motorvägen. En person togs som gisslan men kastades sedan ut ur bilen och klarade sig med livet i behåll, uppger CNN.

Dramat slutade vid halv ett-tiden i en skottlossning med polisen på en parkeringsplats i Wendlingen, fyra mil bort.

Där dog ytterligare två förbipasserande innan också 17-åringen sköts ihjäl.

Enligt CNN skadades sju personer - fem i Winnenden och två poliser i Wendlingen.

– Han utförde ett blodbad. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv, säger polismannen Erwin Hetger till AP.

Förövaren är en 17-årig före detta elev vid den aktuella Albertvilleskolan och att hans föräldrar har licens för ett stort antal vapen. Vid en husrannsakan i familjens hem i grannorten Leutenbach saknades ett vapen.

Pojken avslutade sin utbildning vid skolan i fjol. På sin fritid brukade han spela bordtennis, skriver Winnenden Zeitung.

Winnenden är en pittoresk liten stad cirka två mil från Stuttgart med runt 27 000 invånare. Efter dagens blodiga dåd var chocken stor - inte bara i staden utan i hela Tyskland.

– Jag har varit polischef i Baden-Württemberg i 19 år och kan inte minnas något så förfärligt dåd som det här, sade Badens polischef Erwin Hetger.

Tyskland har flera gånger tidigare skakats av allvarliga skottdraman på skolor. Den värsta hittills inträffade i Erfurt i april 2002 då 17 personer dödades.

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X