Annons
X
Annons
X

Sjukvården under press i flera landsting

Sjukvården är satt under stark press med omfattande sparpaket och rejäla skattehöjningar på gång i flera landsting, visar SvD:s genomgång.

Ekonomin i landstingen har försämrats drastiskt och det kommer inte vända uppåt igen förrän om 5–6 år. Allra värst är läget i Region Jämtland Härjedalen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Till skillnad från kommunsektorn har landstingsvärlden dragits in i en svårartad krissituation.

Senaste prognosen för alla landsting pekar på ett totalt underskott på bortåt 1,5 miljarder för 2015. Det är en försämring på över fyra miljarder jämfört med förra årets bokslut.

De allra flesta av landets 21 landsting och regioner har en sämre ekonomi i år än 2014. Över hälften av landstingen går med förlust och allra värst är det i Jämtland, Norrbotten, Västernorrland och Dalarna.

Annons
X

I pengar räknat är det förstås störst minus i Stockholm med en förlust på drygt en halv miljard men som andel av omsättningen ligger Jämtland sämst till med ett minus på enorma 7,4 procent.

I Östergötland och Jönköping anses ekonomin vara bäst.

Den viktigaste orsaken till den nattsvarta utvecklingen är att kostnaderna skenat iväg samtidigt som ökningen av skatteinkomsterna är mer beskedlig. Det beror i sin tur på befolkningsökningen, att andelen äldre blir allt större och det är där som de största vårdbehoven finns och ett successivt ökat tryck via flyktingmottagandet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En annan viktig orsak i många landsting är storsatsningen på kollektivtrafiken. Invånarna ställer krav och investeringarna är kostsamma.

  Ytterligare en förklaring kallas officiellt ”sämre resursutnyttjande av personalen”.

  – Vi har aldrig haft så många sjuksköterskor och läkare i den svenska sjukvården som nu. Ändå brottas vi med personalbrist och det tyder på att vi inte utnyttjar personalen effektivt. Särskilt inte på sjukhusen, säger Annika Wallenskog, biträdande chefekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

  Vi har aldrig haft så många sjuksköterskor och läkare i den svenska sjukvården som nu. Ändå brottas vi med personalbrist och det tyder på att vi inte utnyttjar personalen effektivt

  Hon menar att många landsting tvingas ta till dyra lösningar.

  – Inte bara att hyra in personal utan också att erbjuda sina egna anställda stanna kvar-ersättningar och liknande. Vi är också inne i ett generationsskifte där många yngre kommer in och de ställer helt nya krav, exempelvis att de inte vill jobba på helgerna. Att täcka upp för det blir dyrt, säger hon.

  I många år har landstingen haft en ganska gynnsam situation, men det har nu tvärvänt och på SKL befarar man att de dystra åren kan bli många.

  – Det kan nog ta 5–6 år och kommer att tvinga fram nya arbetssätt när man inte vill eller kan låna, spara eller höja skatten mera. Tyvärr kan det gå ut över den medicinska kvaliteten och tillgängligheten. Vill man komma ur krisen tidigare måste man jobba på ett nytt sätt, exempelvis mer e-hälsa och få vården av de mest sjuka äldre att fungera bättre, säger Annika Wallenskog till SvD.

  De mest utsatta landstingen har valt olika sätt att tackla problemen. I Norrbotten väljer man att chockhöja skatten nästa år med 1,16 kronor. Ytterligare tre landsting höjer och det är Västernorrland med 0,60 kronor, Uppsala med 0,55 kronor och Västerbotten med 0,05 kronor. Resten har oförändrad skatt.

  Förutom att höja skatten har man i Västernorrland även försökt stänga BB och operation i Sollefteå. Men kraftiga protester satte stopp för det och nu tvingas man i stället till flera sparpaket.

  Samtidigt är förtroendet för sjukvården i Västernorrland redan lägst i landet.

  Dalarna ska spara 700 miljoner de kommande åren och 600 tjänster ska bort. Det kommer bli färre vårdplatser vid samtliga sjukhus, högre avgifter och minskade inköp av operationer och vård från andra landsting.

  Men värst är läget alltså i region Jämtland Härjedalen med 126 000 invånare. Prognosen pekar på en förlust på 265 miljoner i år och de senaste tre åren har man gått back med 600 miljoner.

  Översatt till Stockholmslandstinget motsvarar det en förlust på fem miljarder under tre år.

  Jämtland har levt över sina tillgångar och med en så kraftig förlust och en negativ soliditet skulle man gått i konkurs om det varit möjligt för ett landsting. Eller tvångsförvaltats, som Haninge kommun en gång i tiden.

  Landstingsledningen har försökt få omställningsbidrag men finansdepartementet sade nej. I stället ska nu Jämtlandsregionen för första gången någonsin låna pengar. 100 miljoner kronor om året i tre år från Kommuninvest.

  Utåt sägs att det bara ska gå till investeringar, men enligt vad SvD erfar kan det också bli till driften.

  Men mest anmärkningsvärt är ändå den oheliga allians som uppstod för två månader sedan mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Samarbetet är dels unikt i landstingssammanhang, dels är det unikt för Jämtland att inte ha ett rött eller rödgrönt styre.

  – Det hade jag aldrig kunnat drömma om. Men jag upplevde att våra vanliga samarbetspartier, V och MP, inte hade samma syn på allvaret och ville höja skatten när vi framför allt måste sänka kostnaderna som ligger på 7–8 procent. I det läget bjöd jag in Moderaterna till ett samarbete för en stabil majoritet under åren fram till valet 2018. Vi har fått lägga undan stridsfrågorna för att få ekonomin i balans och hittills fungerar det bra, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S).

  Christer Siwertsson (M) menar att det krävs uthållighet, politiskt mod och att man lägger ner stridsyxorna för att sanera ett ekonomiskt nödläge.

  – Vi har ett undantagstillstånd och måste täppa till läckaget med hjälp av kraftiga besparingar. Exakt vad det blir är vi inte klara med men däremot har vi enats om att höja patientavgifterna nästa år. Då kommer de att bli landets högsta, säger han.

  Annons
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 3
  Bild 2 av 3
  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X