Sjukskrivningarna kryper allt lägre ner i åldrarna

Under strecket
Publicerad
Annons

I mars fick 353 000 personer sjuk-ersättning. Det är 27 000 fler än för ett år sedan och motsvarar en ökning med åtta procent. Därmed har ökningstakten av sjukskrivna minskat något. De senaste två åren har takten legat på 12 respektive 19 procent.
Men samtidigt blir sjukskrivningarna längre - och allt fler yngre blir dessutom sjukskrivna. På ett år har antalet sjukskrivna mellan 16 och 29 år ökat med 3 000 personer, till totalt 32 000.

– Det är en oroväckande utveckling som kräver uppföljningar. Det kan bero på en atttydförändring bland de yngre, men det kan också förklaras av att de som drabbas arbetar i utsatta branscher, säger Rolf Lundgren, sakkunnig på Riksförsäkringsverket.
Antalet personer som varit sjukskrivna över ett år ökar dramatiskt. I januari var antalet 116 000 personer, vilket är en ökning med över 20 000 på ett år.
Kostnaderna för ersättningen till de sjukskrivna ökade med 17 procent mellan mars i år och förra året. Att kostnaderna fortsätter att öka så kraftigt, trots en avtagande
ökningstakt av antalet sjukskrivna förklaras av de allt längre sjukskrivningstiderna. Om sjukskrivningstiderna varit konstanta, skulle kostnads- ökningen varit 8 procent och inte 17.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons