Annons
X
Annons
X

Sjuksköterskor fortsätter fly landstingen

Allt fler sjuksköterskor säger upp sig från jobben i landstingen, enligt tidningen Vårdfokus granskning. I Uppsala landsting har runt 15 procent av sjuksköterskorna lämnat vården det senaste året.

Av TT
Krisen i sjukvården
Foto: Tomas Oneborg

Vårdfokus har fått statistik från 18 av 21 landsting och tendensen är densamma över hela landet.

– Det är förödande för den framtida vården att kunskap och erfarenhet dräneras på det här sättet. När alla är nya så kommer mycket viktigt att missas, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till tidningen.

Massuppsägningarna hotar patientsäkerheten, anser hon.

Annons
X

– Vi kommer att få se fler vårdskador och dödsfall. Det är fruktansvärt. Vi har varnat för detta i så många år utan gehör, säger Sineva Ribeiro.

Enligt avgångssamtal och enkäter svarar många sjuksköterskor att de säger upp sig på grund av arbetsbelastning, arbetsmiljö, lön, villkor, stress och erbjudande om annat jobb.

Caroline Olsson, chef på arbetslivssektionen på SKL, anser inte att siffrorna är alarmerande och säger till Vårdfokus att andelen sjuksköterskeavgångar bara ligger marginellt över snittet för samtliga yrkeskategorier i vården.

En majoritet av sjuksköterskorna som slutar stannar ändå kvar i yrket, många av dem går vidare till bemanningsföretag, skriver Vårdfokus.

Annons
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X