Sjukhusmaten är full av tillsatser

Matlådor som exploderar, missade leveranser och kraftigt höjda priser. Stockholmarnas nya sjukhusmat är dessutom proppfull med omtvistade tillsatser, visar SvD:s granskning. Nu vill den rödgröna oppositionen i landstinget stoppa satsningen på centrallagad patientmat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
”Det värsta är inte att maten exploderar i ugnen, utan själva maten i sig, tycker Roland Daher, skötare på avdelning 34 vid Södertälje sjukhus. Allt värms upp till 90 grader, även grönsakerna. Men vem vill äta 90 grader varm lingonsylt?”, undrar han.

”Det värsta är inte att maten exploderar i ugnen, utan själva maten i sig, tycker Roland Daher, skötare på avdelning 34 vid Södertälje sjukhus. Allt värms upp till 90 grader, även grönsakerna. Men vem vill äta 90 grader varm lingonsylt?”, undrar han.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Från den 1 april får patienterna vid Södertälje sjukhus och på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge sin mat i svarta vakuumpackade plastkartonger från cateringföretaget Sodexos centralkök i Märsta. I höst införs systemet även på Danderyds sjukhus.

Men omläggning som bygger på en ny så kallad SoFresh-teknik har skapat kaos. Krismötena har avlöst varandra och långa listor med felanmärkningar har överlämnats till leverantören. Bland de mer spektakulära hör att portionsförpackningarna ofta exploderat vid uppvärmningen i de speciella mikrovågsugnar som placerats ut på avdelningarna av Sodexo.

Annons
Annons
Annons