Annons

Sjukhusmaten är full av tillsatser

Matlådor som exploderar, missade leveranser och kraftigt höjda priser. Stockholmarnas nya sjukhusmat är dessutom proppfull med omtvistade tillsatser, visar SvD:s granskning. Nu vill den rödgröna oppositionen i landstinget stoppa satsningen på centrallagad patientmat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Det värsta är inte att maten exploderar i ugnen, utan själva maten i sig, tycker Roland Daher, skötare på avdelning 34 vid Södertälje sjukhus. Allt värms upp till 90 grader, även grönsakerna. Men vem vill äta 90 grader varm lingonsylt?”, undrar han.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Från den 1 april får patienterna vid Södertälje sjukhus och på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge sin mat i svarta vakuumpackade plastkartonger från cateringföretaget Sodexos centralkök i Märsta. I höst införs systemet även på Danderyds sjukhus.

Men omläggning som bygger på en ny så kallad SoFresh-teknik har skapat kaos. Krismötena har avlöst varandra och långa listor med felanmärkningar har överlämnats till leverantören. Bland de mer spektakulära hör att portionsförpackningarna ofta exploderat vid uppvärmningen i de speciella mikrovågsugnar som placerats ut på avdelningarna av Sodexo.

Annons
Annons
Annons