Annons

Sjukhusen plågas av Mugabes arv i Zimbabwe

Få institutioner speglar sitt lands förfall under den förre presidenten Robert Mugabe som Zimbabwes allmänna sjukhus. En gång i tiden hyggligt välfungerande, men nu nedgångna och med utrustning som lämnar mycket övrigt att önska.

Under strecket
TT
Publicerad

Patienter väntar på vård på ett sjukhus i Harare i Zimbabwe.

Foto: Jekesai Njikizana/AFP/TT

"Det är patetiskt", säger Saratiel Marandani, en 49-årig gatuförsäljare, som själv tvingades köpa det förband som hans mor som ligger på ett sjukhus i Zimbabwe måste ha.

Foto: Jekesai Njikizana/AFP/TT

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe. Arkivbild.

Foto: Tsvangirayi Mukwazthi AP/TT

Sjukvårdsanställda vittnar om engångshandskar som tjänar som urinpåsar, om operationssalar utan glödlampor och patienter som tvingas att betala för bensinen till ambulansen som kör dem till sjukhuset.

Robert Mugabe dog i förra veckan på ett sjukhus i Singapore 95 år gammal. När han tog makten i det afrikanska landet 1980 bars han fram av ett folk och en befrielserörelse som fått nog av dåvarande premiärministern Ians Smiths rasåtskillnadspolitik. Han hade också stort stöd av det internationella samfundet. Men ekonomisk vanskötsel under Mugabes långa styre har lett till att Zimbabwes folk nu tvingas kämpa för sin överlevnad.

Annons
Annons
Annons