Smittskydds­läkare: Fler ska testas för covid-19

Flera av de smittade vårdanställda hade inga symtom. Arkivbild.
Flera av de smittade vårdanställda hade inga symtom. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

När samtliga anställda på en avdelning vid Linköpings universitetssjukhus testades för covid-19 visade sig hälften vara smittade. Vissa av dem hade inga symtom.

Nu börjar även flera privata vårdaktörer smittesta sina anställda.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Efter att Thoraxavdelningen på Linköpings universitetssjukhus haft patienter som varit sjuka i covid-19 beslutade man att testa samtliga cirka 50 anställda på operationsavdelningen, oavsett om de visade symtom eller inte. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Hälften av de som testades visade positivt för covid-19. En handfull av dem, mellan fem och tio personer, hade inga eller mycket lindriga symtom vid tillfället, som mindre nässnuva eller huvudvärk.

– När de fick positiva testsvar så fick de gå hem, motsvarande som om de haft symtom, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, till Ekot.

I Sverige är det ovanligt att man testar hela grupper där även personer som saknar symtom ingår. Det har dock gjorts i andra länder, enligt Folkhälsomyndigheten som nu ska ta reda på hur många som bär på smittan i samhället och som har lindriga symtom.

– Vi vet att sjukdomen har ett brett spann av symtom. Det finns andra studier som visar att personer kan ha små eller inga symtom, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

För att minska smittspridningen har Folkhälsomyndigheten uppmanat till bredare testning bland äldrevårdspersonal, skriver TT.

Nu har flera privata vårdaktörer köpt in tester och börjat provtagning av anställda inom äldrevården, rapporterar Dagens Industri.

– Hittills har vi testat 40–45 personer, och av dem kan vi grovt säga att 30 procent har testats positivt. Man ska vara försiktig med att dra slutsatser, men resultaten hittills är chockerande höga. Det är hemska siffror att se, säger Reidar Winter, läkare och verksamhetschef vid Eheart, till DI.

Testerna är viktiga även för arbetsgivarna då de bland annat ger en bättre bild av vilka som fortsatt kan arbeta.

– Dels för att våra prover visar att man kan vara symtomfri men ändå smittsam, dels för att arbetsgivarna får en bild av vilka som kan arbeta i ett läge där många i dag stannar hemma med förkylningssymtom, säger Sara Löfgren, vd för den privata vårdaktören Hedda Care, till DI.

Att många kan bära på coronaviruset utan att känna sig sjuka bekräftas av statsepidemilog Anders Tegnell.

– Spridningen sker utan att vi ser den. Det kan vara upp till nio av tio som kanske inte har så mycket symtom som syns, säger han till P1 Morgon, skriver TT.

Detta går dock inte att veta säkert ännu eftersom riktade studier saknas.

De närmaste veckorna kommer det att ske stora förändringar vad gäller provtagning, tror Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalands region.

– Det kommer fler rapporter om att folk inte har symptom, trots att de smittar, så vi kommer definitivt att börja testa fler, säger han till TT.

Det finns antagligen en gråzon mellan att man bär på smittan och sedan börjar föra den vidare, säger han.

– Du kan bära på viruset, men du hostar och nyser inte. Den perioden smittar du inte andra på samma sätt eftersom viruset inte tar sig vidare lika lätt. Men det är fortfarande viktigt att vidta åtgärder eftersom du kan må bra när du vaknar på morgonen men sedan bli sjuk under dagen, säger Leif Dotevall.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons