Annons

Sjukhus uppmuntrar sjal för barn

För tidigt födda barn bärs i sjal som små ”känguruungar” på avdelningen för nyfödda i Uppsala. Hud-mot-hudmetoden tros bland annat minska risken för infektioner.

Publicerad

I gårdagens SvD rapporterade vi om den nya, och förvisso urgamla, trenden att bära sina barn i sjal. Artikeln väckte stor uppmärksamhet. En sjukgymnast varnade för att ha de allra minsta i sjal.
Men på nyföddhetsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala uppmuntras föräldrarna att bära sina för tidigt födda barn i sjal, såväl liggande som mer upprätt och halvsittande. Barnläkare Uwe Ewald har undersökt saken, men hittills inte hittat någon forskning som säger att det skulle vara skadligt för skelettet att lägga barnen i sjal.

– Att miljontals barn världen över bärs på detta vis talar för att det inte kan vara något stort problem i varje fall. Vi rekommenderar ju det här till för tidigt födda barn som är ännu mindre och mjukare, säger Uwe Ewald.
På avdelningen jobbar man med hudnärhet mellan barn och mamma och pappa på flera olika sätt. Studier visar ännu inga avgörande effekter på överlevnaden, däremot att risken för infektioner minskar och att barnets viktökning stimuleras.
Uwe Ewald rekommenderar
föräldrar att bära sina barn på det sätt som de själva tycker känns bäst. Barnen kommer att säga ifrån om det är obehagligt.

Annons
Annons
Annons
Annons