Annons

Sjukhus får makt över mat

Den centralt lagade sjukhusmaten i svarta plastlådor från Sodexo fick hård kritik. Nu har alliansen svängt och sjukhusen ska själva bestämma hur och var maten ska lagas. På Stockholms sjukhem har personalen länge lagat egen mat och satsar mycket på ekologiskt och närproducerat.

Under strecket
Publicerad

På rehabiliteringsavdelning tre på Stockholms sjukhem serverar undersköterskan Lisa Blom dagens middag som består av bouillabaisse med aioli och sallad. Patienterna Hassan Yousefi och Anja Wenglert Hellström lovordar maten. ”Utsökt”, konstaterar Anja. ”Bättre än en förstklassig restaurang”, tycker Hassan.

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Efter SvD:s avslöjanden om den hårt kritiserade industrilagade sjukhusmaten i Stockholm föreslås nu avtalet med cateringfirman Sodexo avslutas. I stället ska sjukhusen själva bestämma hur och var maten de serverar ska lagas. Det framgår i den måltidsutredning Stockholms läns landsting gjort som tas upp i produktionsutskottet i dag.

Beslutet ger sjukhusen möjlighet att skaffa egna tillagningskök, men de kan också bestämma sig för att fortsätta beställa industrilagad mat som värms i microvågsugn. När det sker om- och nybyggnationer måste sjukhusen dock utreda eget tillagningskök som ett alternativ, och de ska också leva upp till en vision som bland annat går ut på att servera god och smaklig mat anpassad efter individuella behov.

Annons
Annons
Annons