Sjukförsäkringen måste fungera bättre

Fler människor har inte beviljats det stöd som 
de har rätt till, skriver Claes Jansson, Kerstin Burman och Magnus Eriksson vid LO-TCO Rättsskydd.
Fler människor har inte beviljats det stöd som de har rätt till, skriver Claes Jansson, Kerstin Burman och Magnus Eriksson vid LO-TCO Rättsskydd. Foto: FOTO: FÖRSÄKRINGSKASSAN
Under strecket
Publicerad
Annons

Det är svårt att försöka föra en seriös debatt om sjukförsäkringen. Det är mycket oroväckande att sjukfallen ökat både vad gäller inflöde och varaktighet de senaste tre åren. Särskilt stor är ökningen av de psykiska sjukdomarna. Om man drabbas av sjukdom kan oron för försörjningen bli ytterligare en belastning för hälsan. Det är hög tid att nu lämna skyttegravspolemiken och i stället åtgärda bristerna i bland annat sjukförsäkringen.

I vår artikel på Brännpunkt 3/8 lämnade vi konkreta förslag på förbättringar för att få sjukförsäkringen att fungera bättre, bli tydligare och att även andra ”aktörer” än den enskilde ska drabbas av konsekvenser om man inte följer reglerna. Finn Bengtsson (M) bemöter inte förslagen utan diskuterar i stället andra frågor som vår artikel inte handlar om, bland annat en idéskiss från LO år 2007 (Brännpunkt 5/8). Den angav att om tidsgränser skulle införas förutsatte det att även ett antal andra skarpa åtgärder för att stödja den enskilde infördes samtidigt, något som inte blev verklighet.

Annons
Annons
Annons