Recension

Sjukdomens mening. Det medicinska mötets fenomenologi och hermeneutikSjukdomens mening fångas inte så lätt

Under strecket
Publicerad
Annons

Sjukdom är inte vad den har varit. Läkarens auktoritet har råkat i gungning, patienter vill bestämma mer, den naturvetenskapliga dominansen ifrågasätts, och fler perspektiv tränger in i skolmedicinen. För denna nya situation har filosofen Fredrik Svenaeus skrivit en lärobok, också avsedd för en intresserad allmänhet: Sjukdomens mening, med undertiteln Det medicinska mötets fenomenologi och hermeneutik. Den har ett utmärkt förord av Anna-Karin Furhoff; en resonerande bibliografi nämner väsentlig litteratur på svenska, engelska, tyska och franska.

Det är ingen metodbok med regler för vårdpersonal att enkelt tillgripa, utan filosofiska resonemang skall vara hjälparna till hjälp genom att främja reflexion. Författaren försäkrar ivrigt diplomatiskt att vårdpersonal visst brukat se patienter som medmänniskor, men, dessvärre, kan ett biologiskt förhållningssätt medföra känslokyla och
beaktar inte tillräckligt den särskilda patienten.
En sjukdomens högre mening, i bemärkelsen Guds straff eller så, vill inte Svenaeus hävda. Sjukdom kan drabba blint, även dem med hälsosam livsstil. Vi inte bara har en kropp, utan kroppen har oss.

Annons
Annons
Annons