Sjuka får allt mindre vårdtid på sjukhus

Att svenskarna mår dåligt syns inte i statistiken för sjukvården. Trots det höga ohälsotalet har både medelvårdtider och vårdtillfällen minskat radikalt sedan slutet av 80-talet. För slutenvården har vårttiden minskat med drygt två tredjedelar, från 21 dagar 1987 till 6,3 dagar 2001.

Under strecket
Publicerad
Annons

Detta enligt Socialstyrelsens rapport från epidemiologiskt centrum för perioden 1987 till och med 2001.
Räknar man bort psykiatri, geriatrik och långtidsvård har den genomsnittliga vårdtiden på sjukhus minskat från 7,5 dagar till 4,9 dagar. Samtidigt har antalet vårdtillfällen vid svenska sjukhus minskat från 1 650 000 år 1987 till 1 460 000 år 2001.

Den största minskningen har skett inom ögonsjukvården. Där har antalet patienter som behövt slutenvård för ingrepp i samband med grön - eller grå starr minskat med 80 respektive 90 procent. Förklaringen till detta är förstås lasertekniken som på bara några minuter återställer synen hos den drabbade.
Även för andra diagnoser som hjärtinfarkt, astma, ljumskbråck, magsår, inflammatoriska sjukdomar och sjukdomar i prostatan har antalet vårdtillfällen minskat kraftigt. Sätter man minskningen i relation till vår åldrande befolkningen blir tendensen ännu tydligare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons