Annons

Sjuka avvisas från Karolinska

HÅRD BELÄGGNING. Sommarens neddragningar inom vården i Stockholm har slagit hårt mot både personal och patienter. Karolinska i Solna tvingades i veckan stänga intagningen för alla som inte var akut sjuka på grund av överbeläggningar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Cancerpatienten Bo Lindeberg fick inte plats på onkologen och placerades i stället på Karolinskas avdelning för plastikopererade. ”Personalen var underbar och jag for inte illa av att ligga där men visst var det skönt när jag kom rätt till slut”, säger han.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 4

Läkaren Kristina Nilsson och Alicia Andersson på akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Foto: KARIN NILSSON Bild 2 av 4

På öron-näsa-halsakuten på Karolinska har man ett ständigt sjå med att hitta en lämplig sjukhusplats åt sina patienter.

Foto: KARIN NILSSON Bild 3 av 4

Karolinskas överläkare Marta Christensson och Sol-Britt Ronne-Rahm är kritiska till den långsiktiga planen för att möta vårdplatsbehovet. ”Läget är allvarligt. Vi kan inte fylla hålen”°, säger Marta Christensson.

Foto: KARIN NILSSON Bild 4 av 4

Bilden är entydig: vårdplatsbristen i Stockholm är akut. Sjuksköterskor har tvingats jobba dubbla pass och flera svårt sjuka placeras på vårdavdelningar utan rätt kompetens.

På Karolinska hade man på igår 28 sådana så kallade satellitpatienter, samt en överbeläggning på 48 platser, vilket motsvarar 103 procent av sjukhusets kapacitet. Normal beläggning är 85 procent.

Annons
Annons
Annons