Annons
X
Annons
X

Sjuka avvisas från Karolinska

HÅRD BELÄGGNING. Sommarens neddragningar inom vården i Stockholm har slagit hårt mot både personal och patienter. Karolinska i Solna tvingades i veckan stänga intagningen för alla som inte var akut sjuka på grund av överbeläggningar.

(uppdaterad)
Cancerpatienten Bo Lindeberg fick inte plats på onkologen och placerades i stället på Karolinskas avdelning för plastikopererade. ”Personalen var underbar och jag for inte illa av att ligga där men visst var det skönt när jag kom rätt till slut”, säger han.
Cancerpatienten Bo Lindeberg fick inte plats på onkologen och placerades i stället på Karolinskas avdelning för plastikopererade. ”Personalen var underbar och jag for inte illa av att ligga där men visst var det skönt när jag kom rätt till slut”, säger han. Foto: YVONNE ÅSELL

Bilden är entydig: vårdplatsbristen i Stockholm är akut. Sjuksköterskor har tvingats jobba dubbla pass och flera svårt sjuka placeras på vårdavdelningar utan rätt kompetens.

På Karolinska hade man på igår 28 sådana så kallade satellitpatienter, samt en överbeläggning på 48 platser, vilket motsvarar 103 procent av sjukhusets kapacitet. Normal beläggning är 85 procent.

Konsekvenserna blir, förutom att personalen går på knäna, att många patienter tvingas att vända sig till öppenvården istället, samt att patienter skickas hem tidigare är planerat.

Annons
X

–Att skicka hem en patient för att man inte har plats är hemskt och skapar ångest både för personal och för patient, vi finns ju för att erbjuda hjälp, säger Marta Christensson, överläkare och sjukhusets huvudskyddsombud.

Enligt chefsläkaren Stefan Engqvist har situationen vid hela sjukhuset varit svårt ansträngd sedan midsommar. Särskilt allvarligt har läget varit på onkologen.

I en rapport till Socialstyrelsen tidigare i sommar säger sjuksköterskor vid kliniken att läget är ohållbart och att det är svårt att garantera patienterna en säker vård.

–Vi hade förväntat oss någon form av ingripande eftersom läget varit så allvarligt, säger ett av de fackliga ombuden som inte vågar framträda med namn.

Socialstyrelsen begärde först igår in ett yttrande från chefsläkaren, bland annat vill man veta om överbeläggningarna äventyrat patientsäkerheten.

Stefan Engqvist medger att den neddragna bemanningen på onkologen kan innebära risker. Hittills har dock inga allvarliga incidenter rapporterats. Systemet med satellitpatienter ser han lite som ett misslyckande.

–Samtidigt är det bättre att ligga på fel avdelning än att inte få vård alls, säger han.

När SvD besökte Radiumhemmet i veckan var åtta cancerpatienter placerade på annan avdelning än på onkologen där de egentligen ska vara. Även om det finns en särskild så kallad satellitläkare som ansvarar för dessa är det inte acceptabelt att ha så många utlokaliserade, tycker verksamhetschefen Roger Henriksson.

–Helt klart behövs en bättre grundbemanning och en bättre samverkan mellan andra vårdinstanser. Men samtidigt måste personalen ha semester och det är svårt att hitta ersättare.

Han säger sig vara överraskad över den höga belastningen under sommaren.

–Visst brukar det vara tufft på sommaren men i år har fler patienter än väntat sökt vård hos oss, kanske delvis till följd av värmen. Cancerpatienter är extra känsliga för värme, säger han.

När 75-årige Bo Lindeberg rasade ihop på vårdcentralen med dåliga blodvärden efter en tuff behandling mot lungcancer hamnade han först på akuten i sex timmar och sedan på en vårdavdelning för plastikopererade.

–Jag hamnade i ett härligt hörn i en sal för fem men då var jag för trött för att reflektera närmare över det. Huvudsaken var ju att jag fick hjälp, säger han.

Efter några dagar fick han lunginflammation, urinvägsinfektion med hög feber och akuta problem med magen men blev ändå kvar på plastikkirurgen i fyra dagar. Han tyckte det var lite jobbigt att dela sal när han var så sjuk, särskilt när han blev dålig i magen.

–Personalen var underbar och jag for inte illa av att ligga där men visst var det skönt när jag kom rätt till slut. Det kändes lite som att komma hem när jag flyttades till onkologen, säger han.

Från och med nästa vecka ska läget för cancervården lätta. Då ska alla vårdplatser på onkologen vara bemannade. Successivt gäller det även hela sjukhuset. Men många sjuksköterskor är redan uttröttade efter att ha tvingats rycka in och jobba extra.

Inför nästa säsong kommer Stefan Engqvist att kräva fler vårdplatser. Men huvudskyddsombudet Marta Christensson oroar sig ändå för framtiden.

–Istället för att bygga på vårdplatser bygger vi ett monster i nya Karolinska som kommer ha färre vårdplatser, vi förstår inte hur det kommer gå ihop. Vi behöver 200 vårdplatser till, säger hon.

Även Sol-Britt Lonne-Rahm, överläkare och ordförande för Karolinskas samt Stockholms läkarförening, är kritisk till den långsiktiga planen för att möta vårdplatsbehovet och skräms av den hårdnande attityden inom sjukvården.

–Vad som behövs är ett helt nytt tänk där arbetsbelastningen fördelas mellan fler yrkeskategorier istället för att dagens läkare ska göra allt, säger hon.

Annons
Annons
X

Cancerpatienten Bo Lindeberg fick inte plats på onkologen och placerades i stället på Karolinskas avdelning för plastikopererade. ”Personalen var underbar och jag for inte illa av att ligga där men visst var det skönt när jag kom rätt till slut”, säger han.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 4

Läkaren Kristina Nilsson och Alicia Andersson på akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Foto: KARIN NILSSON Bild 2 av 4

På öron-näsa-halsakuten på Karolinska har man ett ständigt sjå med att hitta en lämplig sjukhusplats åt sina patienter.

Foto: KARIN NILSSON Bild 3 av 4

Karolinskas överläkare Marta Christensson och Sol-Britt Ronne-Rahm är kritiska till den långsiktiga planen för att möta vårdplatsbehovet. ”Läget är allvarligt. Vi kan inte fylla hålen”°, säger Marta Christensson.

Foto: KARIN NILSSON Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X