Annons

Sjuk man fick inte hjälp att ta sig till sjukhus

En svårt sjuk man blev utan vård när en gruppbostad vägrade betalade taxiresan till sjukhus. Han hade buksmärtor men när det blev strul med betalningen avbeställde personalen taxin och uppmanade vårdtagaren att ta smärtstillande. Väl på sjukhus fick han stanna i en vecka på grund av en inflammation i bukspottskörteln. Nu är händelsen lex Maria-anmäld.

Under strecket
Publicerad

Mannen har diagnostiserad panikångest och borderline-problematik. Han bor i egen lägenhet men har stöd från en närliggande gruppbostad i Östersunds kommun. Det var när han fick buksmärtor som han kontaktade personalen på gruppbostaden för att få hjälp att beställa en taxi. Men när taxin kom uppstod problem med betalningen – patienten hade inte tillräckligt med pengar.

Resan avbeställdes då och patienten uppmanades istället att vila och ta smärtstillande – han fick Alvedon som egentligen tillhörde en annan vårdtagare på gruppbostaden. Mannen fick senare hjälp av en närstående att ta sig till sjukhus. Då var han kraftigt medtagen och fick diagnosen pankreatit – en inflammation i bukspottskörteln. Han vårdades på sjukhus i en vecka.

Annons
Annons
Annons