Annons
X
Annons
X

Sju tips för lägre bilförsäkring

Det kan skilja tusenlappar mellan jämförbara bilförsäkringspremier. Men det finns sätt att påverka din kostnad för bilförsäkringen. SvD Näringsliv har samlat sju tips.

Foto: Johan Nilsson/Per Larsson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 8

Foto: Johan Nilsson/Per Larsson/TT
Annons
X
Annons
X
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

1\. Jämför olika alternativ

Foto: Anders Wiklund/TT

**SvD Näringsliv har tidigare **skrivit om att kostnaden för en helförsäkring kan skilja med 10 000 kronor mellan olika försäkringsbolag – för exakt samma bil, registrerad på samma person och samma adress. Det viktigaste tipset enligt flera experter är därför att jämföra olika alternativ mot varandra.

– Jag tror inte att bilister är medvetna om hur mycket premien kan skilja förrän de faktiskt ringer runt och kollar alternativen. Det finns tusenlappar att tjäna, säger Linda Nordvall, vd för Motormännens Försäkringsförmedling.

Även om priset styr rekommenderar hon att också jämföra vad som ingår i försäkringen, vad du får ersättning för och självrisker.

– Men skiljer det många tusenlappar är det kanske inte försvarbart oavsett innehåll. Så mycket brukar det inte skilja innehållsmässigt.

**Nordvall anser att **det är tydligt att den som har varit med om en bilskada och blivit bra bemött av sitt försäkringsbolag vanligtvis blir mindre prismedveten.

– Det bästa betyget som ett försäkringsbolag kan få är när en kund säger att jag kommer inte att byta försäkringsbolag för jag blev så bra behandlad när jag fick en skada. Då har försäkringsbolaget levererat när det gäller.

Annons
X
Annons
X
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

2\. Välj rätt typ av försäkring

Foto: Anders Wiklund/TT

I Sverige är alla bilägare skyldiga att ha en trafikförsäkring om bilen rullar. Trafikförsäkringen täcker skador som uppstår på en annan persons egendom och för personskador vid en trafikolycka. Men den täcker inte skador som uppstår på den egna bilen. Därutöver kan bilägaren välja att ha bilen antingen hel- eller halvförsäkrad, och även att teckna olika former av tilläggsförsäkringar.

I en halvförsäkring ingår även stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättskyddsförsäkring. I en helförsäkring ingår även skador som vållats det egna fordonet i samband med trafikolycka.

**Vanligaste sättet att **bestämma i vilken omfattning du vill försäkra bilen är genom att ställa bilens värde mot försäkringens kostnad. För en helt ny bil räcker det vanligtvis med en halvförsäkring då vagnskadeskydd ofta ingår i köpet under en treårig garantiperiod. Men det är bra att kolla upp försäkringserbjudandet som kommer med bilen redan efter ett år. Då kan priset för premien nämligen ha ändrats.

– Först får du ett lockerbjudande, men det övergår till en vanlig försäkring efter några månader upp till ett år. Då är det lätt att betalningarna bara rullar på men då behöver man ändra för att inte betala onödigt mycket, säger Christina Söderberg.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 8

  3\. Anpassa tilläggen

  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

  **Exempelvis var du bor **kan påverka vilka behov av tilläggsförsäkringar som du har. Om du bor på landet kanske det är värt att betala en tilläggsförsäkring för att få en lägre självrisk vid djurkollision.

  Om du bor i storstad kanske det är mer värt att få en lägre självrisk vid skadegörelse. Är du mycket beroende av bilen kan det vara värt att skaffa sig ett hyrbilstillägg. Då får du nämligen en hyrbil om din egen bil fastnar på verkstaden efter en olycka.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 8

  4\. Förhandla

  Foto: Anders Wiklund/TT

  **Det är vanligtvis betydligt **svårare att förhandla sig till en rabatt på bilförsäkringen med Försäkringsbolaget än vad det är att förhandla sig till en rabatt på bolåneräntan från banken. Men låt inte bli att försöka.

  Den som väljer att ha bilförsäkring på samma bolag som sin hemförsäkring kan vanligtvis få ned premien. Det är dock något som Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, menar att inte enbart ska utgå från.

  – Det viktigaste är alltid att utgå från totalpremien som familjen betalar för hela sitt försäkringsengagemang. Det kan hända att ett objekt blir billigare när man får 10–15 procent rabatt genom att ta bilförsäkring i samma försäkringsbolag som de har sin hemförsäkring hos. Men det är inte alls säkert. När man räknar ihop kan det kan ändå vara ett betydligt dyrare alternativ än att vända sig till någon annan, säger hon.

  Hur många skadefria år du har haft kan också påverka premien, men byter du bolag är det inte säkert att du får ta med dig din upparbetade bonus. Kolla upp vad det kan betyda för dig om du byter bolag.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 8

  5\. Rätt premie utifrån behov

  Foto: Jonas Ekströmer/TT

  Premien varierar även med hur stor självrisk du har och hur långt du anger att du kör. Det gäller att lägga sig på en nivå som motsvarar ens behov. Om du är beredd att acceptera en högre självrisk kan du få ned premien.

  På samma sätt påverkas premien av vilken körsträcka du anger. Lägre körsträcka innebär lägre premie men det är viktigt att du anger korrekt körsträcka. Råkar du överskrida det uppgivna miltalet kan det bli problem med att få full ersättning vid skada. Om du är tveksam så ta i lite för att vara på säkra sidan. Om du märker att körsträckan som du har uppgivit inte räcker bör du snarast kontakta ditt försäkringsbolag och justera.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/TT Bild 1 av 1

  Bild 7 av 8

  6\. Jämför maskinskadeförsäkringar

  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/TT

  Jämför villkor för maskinskadeförsäkringen, som ger ersättning vid fel på motorn.

  – Annars riskerar motorfel att bli en dyr historia om det händer något, säger Linda Nordvall.

  En maskinskadeförsäkring är särskilt viktig för en bil som är relativt ny eller inte har gått så långt. Här är det vanligt att det skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen hur länge maskinskadeförsäkringen gäller och även hur långt bilen har gått.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

  Bild 8 av 8

  7\. Minimera risken för stöld

  Foto: Bertil Ericson/TT

  Du kan ofta sänka premien genom att parkera bilen i ett garage i stället för att ställa den i en parkeringsficka på gatan.

  Skillnaden blir särskilt stor för den som bor i storstaden.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X