Sju tips för din deklaration

Har du inte deklarerat än? Då är du inte ensam. Senast den 4 maj ska deklarationen vara inlämnad till Skatteverket. Här är några tips från SvD Näringslivs Jonas Ohlin till dig som är ut i sista minuten.

Under strecket
Publicerad
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Annons

Först om främst. Lämna in din deklaration i tid. För privatpersoner är det senast 4 maj som gäller. Den som är sen riskerar att åka på 1000 kronor i förseningsavgift. Är du mer än tre månader sen dubblas avgiften och är du mer än tre månader sen kan du få 3000 kronor i förseningsavgift. En helt onödig kostnad alltså. Om du av någon anledning inte hinner deklarera går det att få anstånd, men då krävs särskilda skäl. Om datorn kraschar kan du ringa in till Skatteverket och få 14 dagars respit. Om du blivit sjuk och därför inte kan lämna in i tid ska du lämna in deklarationen så fort du har möjlighet, sedan får du skicka in ett läkarintyg för att styrka din sjukdom om du vill slippa förseningsavgift.

Ett annat grundtips är att kontrollera de förtryckta uppgifterna och vara noggrann. Det blir sällan fel, men kan vara värt att till exempel dubbelkolla så arbetsgivare har betalat in skatt om man har haft ströjobb.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons