Annons

Åsa Warnqvist:Sju småpappor bryter tabun i barnfamiljen

I sina bilderböcker har Pija Lindenbaum fokuserat på invanda föreställningar och schabloner i barnens värld. Hon står upp för individens rätt att gå utanför vad majoriteten anser normalt och riktigt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ifrågasättande av traditionella normer har blivit en allt tydligare trend i den svenska utgivningen av litteratur för små barn. Det talades länge om en brist på starka flickor och mjuka pojkar, men 2006 uppmärksammade Svenska barnboksinstitutet (Sbi) i sin årliga statistik att flickorna i bilderböckerna ”får vara tuffa och till och med lite obstinata” medan pojkarna är ”lite mer eftertänksamma och känsliga”. Manöverutrymmet för respektive kön vidgades.

2008 såg Sbi problematiseringen av normer och tabun som en generell trend i utgivningen. Där förekom skildringar av familjen ”som ett i grunden relativt och mångfacetterat fenomen” samt tidigare tabubelagda motiv som kvinnomisshandel och barnaga. I 2010 års statistik konstaterar Sbi även att ”fler barn med rötter i traditionellt icke-svenska kulturer porträtteras okommenterat i allt fler svenska bilderböcker”.

Annons
Annons
Annons