Annons

Sju saker partiledarna bör tänka på

Ta i. Var inte så lagom, varken i innehåll eller framförande, överraska oss! Retorikexperten Lena Lid Falkman och statsvetaren Jenny Madestam ger partiledarna sina bästa råd inför talen i Almedalen.

Under strecket
Publicerad

Dags igen. Årets sommarhändelse i svensk politik – Almedalen. Partierna har varsin dag, och på kvällen är det dags för partiledarna. Den retoriska situationen är komplex, det är många olika typer av publik.. Ledarskapssituationen är högaktuell, det är dags att skaffa sig förtroende och det finns många frågetecken kring vem som ska leda vem inför valet som närmar sig. Den politiska situationen är oklar - vem ska profilera vilken fråga? Här beskriver vi några av de saker som ni partiledare måste jonglera och balansera i ert almedalstal för att bättra på förtroendet inför valet 2014:

1. Seriöst och lättsamt! Det är svensk sommarkväll, förhoppningsvis en vacker sådan. Bort med slipsar och knytblusar. Varför inte kortärmat? Ett Almedalstal ska vara seriöst. Det ska vara innehåll. Men det behöver också vara roséaktigt lättsamt. Få av partiledarna är komiker, undantaget Hägglund. Tvinga inte in klyschiga skämt eller ordvitsar. Ironi fungerar fint för en del, exempelvis Reinfeldt, men det måste göras övertydligt.

Annons
Annons
Annons