Sju saker du måste göra innan du går i pension

Har du bestämt dig för att snart ta klivet från arbetslivet till pensionärslivet? Då bör du vara beredd på en lägre inkomst varje månad. I den första delen i SvD Näringslivs serie om hur du går i pension på rätt sätt tipsar vi hur den privatekonomiska chocken kan lindras med rätt planering.

Under strecket
Publicerad
Annons

1. Gör en prognos innan du bestämmer dig Du bör veta exakt hur stor inkomst du får som pensionär så du vet vad du har att röra dig med varje månad. Det görs enkelt på minpension.se. Se till att du får med alla delar; inkomstpensionen inklusive premiepensionen, tjänstepensionen och eventuellt privat pensionssparande.

2. Se över utgifterna En stor utgift är kopplad till bostaden. Har du möjlighet att eventuellt lägga om bolånet, att förhandla ned bolåneräntan? Är det kanske läge att flytta till något mindre? Viktigt att tänka på är att om du tidigare har tecknat en bolåneförsäkring som ska skydda vid svårigheter att betala på bolånet, så gäller inte den efter att du fyllt 65 år. Gör en budget för dina månatliga utgifter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons