Sju passionerade Carmen i dansform

”Carmen Moves” på Folkoperan i koreografi av Örjan Andersson.
”Carmen Moves” på Folkoperan i koreografi av Örjan Andersson. Foto: Mathias Sterner

Folkoperan spelar ”Carmen moves”, dansopera i koreografi av Örjan Andersson. Bizets ”Carmen”, som blev fiasko vid urpremiären 1875, är världens populäraste opera. Men dansvärlden var först med att tolka Prosper Mérimées kortroman för scenen. Redan 1845 koreograferade Marius Petipa sin ”Carmen et son Toréro” i Spanien. Sedan dess har vurmen för cigarrflickan fortsatt. Anna Ångström guidar till sju bra dansversioner.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Carmen?!” utropar titeln på Kenneth Kvarnströms både eleganta och skojfriska version av historien. I hans tappning förekommer enbart män som både poserar, ironiserar och ”dansdansar” idén om Carmen till en kombination av Bizets och Rodion Sjtjedrins musik. Det är ysterst och fräckt – en av publiken älskad hit från 1993.

”Jag ville berätta min egen historia”, säger den brittiske koreografen Matthew Bourne om sin film noir-inspirerade ”The Car man”. Han ser partituret som stämningsskapande filmmusik och omplacerar handlingen från spansk cigarrfabrik till bilverkstad i 1960-talets Amerika. Bland fräna bilar utspelar sig ett hett passionsdrama med homoerotik och som kräver utmejslade rolltolkningar av dansarna.

Annons
Annons
Annons