Annons
X
Annons
X

Sju myter om ditt smartphone-batteri

Alla har vi varit där. Precis när du ska ringa ett viktigt samtal lägger telefonen av. Många har olika tips på hur du sparar på batteriet, men vissa har helt enkelt fel. SvD Näringsliv spräcker några av de vanligaste myterna kring moderna telefoners batterier.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

1\. Stäng ner alla öppna appar

Du har säkert hört att det är dåligt för batteritiden att ha massor av appar öppna samtidigt. Det stämmer helt enkelt inte. Det har till och med Apple självt bekräftat.

En kund som skickade ett mail till Apples vd Tim Cook, med frågan om han själv stänger sina öppna appar ofta och om det sparar på batteriet, fick nämligen ett kort men koncist svar från Ios-chefen Craig Federighi: "Nej och nej".

Detta beror på att apparna som du tror används i bakgrunden och därmed tar kraft från telefonen, läggs i ett "uppskjutet" läge när de inte används. Därmed använder de alltså inte batteriet.

Annons
X
Annons
X
Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Foto: Gorm Kallestad/TT

2\. Använd inte telefonen när den laddas

Bakom denna myt finns det en och annan tragisk händelse. Till exempel den 23-åriga kinesiska flygvärdinnan Ma Ailun, som dödades av en elektrisk chock från sin telefon när den laddades.

Senare kom det fram att Ailun hade använt en icke-godkänd tredjepartsladdare, vilket kan förklara en del. Så länge du använder en godkänd laddare är det varken farligt för dig eller dåligt för batteriet att använda telefonen när den laddas.

Annons
X
Annons
X
Foto: Audun Braastad/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Foto: Audun Braastad/TT

3\. Ladda telefonen när batteriet är tomt

Vissa säger att du ska dränera telefonens batteri helt innan du laddar den. Annars slits det ut, heter det.

Men faktum är att det är bättre att se till att batteriet är laddat hela tiden. Lithium-ion-batterier, som är standard i Samsungs och Apples telefoner, blir instabila om de ständigt töms på kraft. Så det är bara att ladda på!

Annons
X
Annons
X
Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 7

Foto: Mark Lennihan/AP

4\. Stäng av wi-fi, bluetooth med mera

Inställningarna är en batterisparares Mecka, tror många. Men det är inte alls så att du klämmer ut flera timmar mer ur luren om du stänger av wi-fi, bluetooth och GPS:en.

Macworld undersökte saken för två år sedan. Genom att sätta på flygplansläget sparade de en halvtimme gentemot att ha alla trådlösa anslutningar på.

Att låta en app använda GPS:en även när den inte används är dock en slug batteriutsugare. Men det går att ställa in för de flesta appar att de bara använder GPS:en när appen är på.

Skärmen är den del av telefonen som drar mest ström. Så om du ska ställa in något som verkligen gör skillnad: dra ner ljusstyrkan.

Annons
X
Annons
X
Foto: Mikael Andersson/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 7

Foto: Mikael Andersson/TT

5\. Ladda inte telefonen under natten

Detta var sant tidigare. Då kunde laddning under natten leda till överhettning och i värsta fall explosioner.

Men numera är telefonerna smartare. När de är fulladdade går de över till något som kallas "trickle charge", vilket är betydligt mindre dåligt för batteriet än vad en urladdning är, enligt Popular Mechanics.

Det ska dock tilläggas att telefonen inte nödvändigtvis mår bra av att laddas under natten, men det är i vilket fall som helst inte lika dåligt som många vill få dig att tro.

Annons
X
Annons
X
Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

Bild 6 av 7

Foto: Bertil Ericson/TT

6\. Använd aldrig inofficiella laddare

De stora mobiltillverkarna vill naturligtvis att du ska använda deras egna (oftast dyrare) laddare. Men att det skulle vara farligt att använda en annan tillverkares produkt för att ge din lur kraft är bara nys.

En tredjepartsladdare från ett mer okänt märke är däremot inte att rekommendera. Det viktiga i det här fallet är att laddaren kommer från en tillverkare du litar på, samt att den har EU:s CE-märkning. Det garanterar att den är säker att använda.

Annons
X
Annons
X
Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

Bild 7 av 7

Foto: Anders Ahlgren

7\. Ladda din nya telefon direkt

Du har säkert hört att din nya telefon måste laddas så snabbt som det bara är möjligt. Det är faktiskt en långlivad myt.

De flesta telefoner skeppas med minst halva laddningen, och en laddning på mellan 40 och 80 procent är rekommendationen för lurar nuförtiden. Så det ska gå att starta och börja använda luren direkt ur lådan.

Däremot kan det vara ett fabriksfel om batteriet har en laddning på under 40 procent när du precis köpt den.

Det bästa rådet för att hålla telefonens batteri i gott skick är faktiskt att då och då helt enkelt stänga av den.

Källor: Lifehacker, Macworld, Cheatsheet, Apple, Mashable.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X