Annons
X
Annons
X

Sju gripna för Vilkskomplott

Sju personer har gripits i Irland, misstänkta för inblandning i en mordkomplott mot den svenske konstnären Lars Vilks. Det meddelar irländsk polis i ett pressmeddelande.

Lars Vilks.

Lars Vilks. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Senaste nytt om Lars Vilks

De gripna, fyra män och tre kvinnor, greps efter en utredning där såväl europeiska säkerhetsmyndigheter som de amerikanska CIA och FBI varit inblandade. Huruvuda svensk polis deltagit är oklart.

– Det har pågått samarbetet med en rad europeiska polismyndigheter, säger en anställd på den irländska rikspolisens presstjänst till SvD.se.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  al-Qaida sades 2007 ha satt ett pris om 100 000 dollar på Vilks huvud efter kontroversen kring hans teckning Muhammed som rondellhund. Då hotades även Nerikes Allehandas chefredaktör till livet, och båda sattes under beskydd av svenska myndigheter.

  Annons
  X

  Men de nu gripna tros, enligt brittiska medieuppgifter, inte vara medlemmar i någon terroristgrupp.

  Gripandena gjordes under tisdagsförmiddagen av irländsk polis, men stöd av landets särskilda antiterrorstyrka.

  Irländsk polis är mycket förtegen om de gripna eller hur gripandet gick till, men dess presskontor meddelar att personerna bor på Irland.

  Den irländska polisen skriver i ett pressmeddelande att den under tisdagen har gripit fyra män och tre kvinnor i 20-40-årsåldern i Waterford och Cork.

  Ingen av de höga befattningshavarna på Rikskriminalens internationella sektion säger sig ha någon information om den irländska mordkomplotten.

  På Säpos pressenhet dit TT hänvisas är man i färd med att uppdatera sig i ärendet.

  Enligt uppgift till det irländska public service-bolaget RTE är de gripna ursprungligen från Marocko och Jemen, men de ska ha flyktingstatus och vistas lagligt i Irland.

  De misstänkta förhörs nu på åtminstone fyra olika polisstationer och kan enligt irländsk lag tills vidare sitta anhållna i en vecka.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Lars Vilks.

  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X