Sju exceptionella verk av Olafur Eliasson

Eliasson stora genombrott "The weather project” samt ”New York City Waterfalls”.
Eliasson stora genombrott "The weather project” samt ”New York City Waterfalls”. Foto: Jacob Carter/REX and Vincent Laforet/REX

Dansk-isländske Olafur Eliasson, född 1967, är ett av konstvärldens stora varumärken, ett ”brand name” som de flesta känner igen. Hans understöds av mäktiga samlare som Christian Boros och Gerhard de Geer i Berlin. Det är där han har en hel konstfabrik med ett 80-tal assistenter som producerar stora verk som befinner sig i en omloppsbana mellan stora institutioner från Seoul till Rotterdam. Några av dem kan nu ses i en fin retrospektiv på Moderna museet och Arkdes.

Under strecket
Publicerad
Annons

Olafur Eliasson började måla och teckna som tonåring, men ser själv sin period som prisbelönad breakdansare under några år i mitten av 80-talet som sitt första konstverk. Han är utbildad vid Kongelige danske kunstakademi, fick ett vistelsestipendium i New York och började läsa filosofiska texter om fenomenologi. Inte konstigt då att han och filosofkompisen Daniel Birnbaum, nu Modernas chef, samarbetade kring det tidiga verket ”Green river” 1998. En intervention som bestod i att färga vattnet i Stockholms ström grönt utan att berätta något i förväg. Det skapade förvirring och DN hade nästa dag en artikel där man lugnade läsarna.

Olafur Eliasson fick det prestigefulla uppdraget att gestalta Danmarks paviljong Giardini till Venedigbiennalen 2003. Fysiska förnimmelser som väder, vind, färg och ljus har alltid sysselsatt Olafur Eliasson.
Här använde han alla sina konstnärliga strategier: speglingar, ljusreflexer, kaleidoskop, tillägg till befintlig arkitektur i en omtumlande rumsinstallation någontans i gränslandet mellan konst, arkitektur och teknik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons