Annons
X
Annons
X

Sju dog i influensa på äldreboende

Sju personer har avlidit i influensa på ett äldreboende i Trollhättan, trots att de flesta var vaccinerade. Smittskyddsinstitutet ska granska effekten av årets vaccin.

Äldreboendet slog förra veckan larm till smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé i Västra Götalandsregionen, skriver
expressen.se. Hon har undersökt dödsfallen och även de övriga influensafallen på äldreboendet.

– Det är beklagligt. Mycket talar för att man i år blivit sjuk i högre utsträckning än vanligt trots vaccinering, säger Eva Lindhusen Lindhé till SvD.

Sedan i februari har 23 personer på hemmet smittats, varav 13 var vaccinerade. Eva Lindhusen Lindhé påpekar att hela området varit väldigt drabbat av influensa.

Annons
X

– Här drabbade det ett äldreboende med många hjärtsjuka personer. Då är det inte så konstigt att det blir många dödsfall.

Däremot hade kanske utbrottet kunnats lindras om sjukvården hade larmats tidigare.

– Om det uppmärksammats tidigare hade vi kunnat ge profylax. Men det är svårt med gamla för de får ofta andra symptom än yngre och man kan tolka influensan som en förkylning.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att fler runt om i landet tycks ha drabbats trots att de varit vaccinerade kan enligt Eva Lindhusen Lindhé bero på att influensan kom ovanligt sent i år. Det innebär att den hinner förändras mer från det tillfälle då själva vaccinet utformas.

  Samma vaccin har getts i hela landet och Smittskyddsinstitutet granskar nu hur väl vaccinet fungerat.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X