Annons
X
Annons
X

Sju döda och 14 skadade i Oslo

Sju döda och 14 skadade. En kraftfull bomb detonerade på eftermiddagen i Oslos regeringskvarter. Flera personer har bekräftats döda, varav flera ska finnas inne i en sprängd byggnad. Till tidningen Dagbladet säger polisen att angreppet var riktat mot olje- och energidepartementet OED, som vid 16-tiden ännu stod i lågor.

Av NTB, SvD, TT
(uppdaterad)
Fredag 22 juli 2011: En kraftig bomb detonerade i regeringskvarteren i Oslos centrum klockan 15.26.
Fredag 22 juli 2011: En kraftig bomb detonerade i regeringskvarteren i Oslos centrum klockan 15.26. Foto: FARTEIN RUDJORD / AP / SCANPIX

Explosionen inträffade vid Oslos regeringskvarter klockan 15.26 under fredagseftermiddagen. Sju personer är bekräftat döda och två svårt skadade, enligt norska polisen.

Polisens insatschef Tore Langeli berättade i norsk tv att det fortfarande ligger flera döda kvar i regeringsbyggnaden och att polisinsatsen är pågående. TV2:s lokaler är evakuerade förmodligen på grund av att ett misstänkt föremål iakttagits.

Tore Langeli bekräftade också att polisen håller statsminister Jens Stoltenberg i säkerhet.

Annons
X

På frågan om det kommit någon förvarning om terrordådet eller om polisen haft anledning att misstänka att något var på gång, svarade han nej.

En talesperson från norska polisen berättade i en livesändning på VG att bombdådet har dödat flera personer.

– Vi eftersöker fortfarande i byggnaderna. Vi vet inte så mycket just nu mer än att det är några som är skadade. Och några som är döda, säger han och fortsätter:

– Vi misstänker inte fler bomber just nu. Vi har inget som tyder på det.

– Det är en mycket allvarlig situation och det är viktigt att all räddningspersonal sätts in för att hjälpa de som är drabbade, säger Norges statsminister Jens Stoltenberg till norska public service-radion NRK efter explosionen, rapporterar Ekot.

Jens Stoltenberg blev själv evakuerad och förd till säkerhet kort efter att bomben detonerade.

– Jag hörde explosionen, i övrigt har jag tillsammans med polisen kommit fram till att jag inte ska gå in på detaljer. Det viktigaste att allt görs för att hjälpa människor och att en ordentlig utredning görs om bakgrunden.

Resterna av ett utbrunnet bilvrak syns på de direktsända tv-bilderna från Oslo. Strax innan explosionen ska en större varubil ha siktats i området.

Norska polisens insatschef bekräftade vid 17-tiden på eftermiddagen att explosionen i Oslos regeringskvarter var orsakad av en bomb, rapporter nyhetsbyrån NTB. Nu letar polisen efter fler bomber.

– Ni kan inte gå igenom här eftersom det fortfarande är två bomber som vi inte vet var de är, upplyser polis på plats tidningen Aftonpostens reporter.

Oslo universitetssjukhus, som hittills har tagit emot tio skadade, har trätt in i full katastofberedskap.

– Vi går i full katastrofberedskap. Det betyder att vi kallar in all extrapersonal till att hjälpa till att ta emot patienter och att vi kontaktar andra sjukhus i området runt Oslo, säger kommunikationsrådgivare Jo Heldaas till Verdens Gangs nätupplaga.

Tjugotvå ambulanser och fem helikoptrar är i berdskap för att flytta patienter.

På bilder i norska medier syns en regeringsbyggnad med så gott som alla fönster utblåsta. I samma regeringsbyggnad finns statsminister Jens Stoltenbergs kontor, som efter explosionen syntes från markplan.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån NTB så befinner sig statsminister Jens Stoltenberg i säkerhet. Enligt Aftenposten ska samtliga regeringsmedlemmar vara i säkerhet. Explosionen ska ha blåst ut fönster så långt bort som 400 meter från explosionens epicentrum, erfar SvD.

– Det enda jag kan säga är att statsministern är i säkerhet, säger den politiske rådgivaren Sindre Fossum till VG på nätet.

Enligt Reuters korrespondent var explosionens mittpunkt mellan Stoltenbergs kontorsbyggnad och oljedepartementet. Båda byggnaderna har fått omfattande skador.

Enligt norska Dagbladet säger poliser på plats att det ska det röra sig om ett angrepp riktat mot Olje- och energidepartementet, som uppgavs vara i brand vid fyratiden.

Två personer bekräftas omkomna, enligt norska polisen. NRK skriver att sju personer är allvarligt skadade på akutmottagningen på Ullevål. Sjukhuset har också skickat flera bussar med sjukhuspersonal till olycksplatsen.

Alla vägar in i Oslo är avspärrade. Ett område mellan Stortorget, Hammersborg och Storgatan är avspärrat, för polisen fruktar att fler explosioner kan inträffa, enligt Aftenposten.

Obekräftade uppgifter till norska nyhetsbyrån NTB berättar att det har skett två explosioner.

Den andra explosionen ska ha skett nära Stortinget. Säkerheten är höjd hemma i Sverige, vid Rosenbad.

I tv-kanalen NRK:s direktsändning talade terrorexperten Tore Björgo om att allt tyder på att Oslo drabbats av ett terrordåd mot norska myndigheter.

– Och det är riktat mot maktens viktigaste symbol.

Liliana Alexandersson från Örebro arbetar på ett call center ett stenkast från regeringsbyggnaden. Hon var på väg hem när explosionen inträffade.

– Jag står i trapphuset med en kollega och känner hur hela kontoret skakar och fönstren blåste ut. Vi springer ut och då ser vi folk som är blodiga.

– Jag ser hörnet av regeringsbyggnaden, det kommer svart rök och det brinner. Alla fönster är krossade.

Vägen till regeringsbyggnaden är avspärrad, säger Liliana Alexandersson som också berättar att en kollega har skadats i huvudet.

Tidningen Verdens Gang uppger att explosionen orsakat hål i byggnaden in till statsminister Jens Stoltenbergs kontor.

Tidningen VG:s hus hör också till dem som drabbats. VG-journalisten Jarle Brenna berättar om många skadade människor.

– En mängd chockade människor gick runt och hade svårt att förstå vad som hänt, säger Brenna.

I markplanet kan man se rakt igenom en av regeringsbyggnaderna.

Ögonvittnen säger till nyhetsbyårån NTB att det verkar som om explosionen kom från en bil.

Det är inte möjligt att ange hur många människor som skadats. Ambulanspersonal behandlar flera personer utanför regeringsbyggnaden.

Olof Hultgren vid svenska ambassaden i Oslo, och ställföreträdande ambassadör, berättar att det under sommaren kan finnas uppemot 50 000 svenskar i Oslo.

– De flesta är ungdomar som arbetar här, säger han till TT.

Enligt uppgifter till VG.no råder det full panik i området. Folk försöker få tag på telefoner för att få tag på sina anhöriga. Samtidigt strömmar nya ambulanser och brandbilar till platsen.

Polisen arbetar just nu med att evakuera regeringskvarteren och Akersgata, där explosionen inträffade.

– Vi vet inte vad som händer. Vi försöker att få iväg folk från Akersgata mot Karl Johan eller Grensen, säger en polisman till VG.no.

Inte heller räddningstjänsten vet så mycket än.

– Allt vi vet är att det har skett en enorm explosion i stadens centrum. Det är stora skador, och vi har skickat ut alla tillgängliga resurser, säger vakthavande befäl vid Oslos räddningstjänst.

– Tittar man ut så är det folk i panik överallt, alla är jätteskrämda, säger Finn Strømstad, som jobbar på i restaurang i närheten, till Svenska Dagbladet.

– Det lät som en bomb, inte för att jag har hört det förr, men ändå. Vi ligger i källaren, men hela byggnaden skakade. Jag trodde det var rakt utanför, men det var ungefär kilometer bort. Men grannbyggnadens fönster har blåsts ut, säger Finn Strømstad.

– Jag ringde till en kompis som bor 6.7 kilometer bort och han hade också hört det, säger han.

Enligt Olof Hultgren, minister vid svenska ambassaden i Oslo och ställföreträdande ambassadör, kan det under sommaren finnas uppemot 50 000 svenskar i Oslo.

– De flesta är ungdomar som arbetar här, säger han till TT.

– Det här ligger väldigt centralt så det kan säkert ha varit svenskar som råkat gå förbi där när det smällt.

En kollega till Olof Hultgren som var hemma ringde in och berättade att det hördes två explosioner. Om det verkligen var så eller om det handlar om någon ekoeffekt är oklart.

Polisen i Stockholm har omedelbart skärpt bevakningen av vissa byggnader i Stockholm som en följd av explosionen i Oslo.

– Självklart påverkar händelsen oss i Stockholm. Vi kommer att vidta åtgärder i samråd med säkerhetspolisen men jag säger inte vad vi kommer att göra, säger Stefan Färdigs vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till TT.

På flygplatsen i Oslo går trafiken som vanligt.

– Vi följer säkerhetspolisens bedömning. För ögonblicket är det ingen ändring i driften på Oslo flygplats, säger informationschefen Jon Kobro vid 17-tiden.

Anders Bredfell, presschef på Arlanda, vill inte säga om man har vidtagit några säkerhetsåtgärder efter explosionen i Oslo.

– Vi kommenterar aldrig sådant, men det är i alla fall ingenting som kommer att märkas för resenärerna. Tyvärr kan jag inte säga mer än så, säger han till TT.

Enligt Anders Jörle, presschef på UD, har utrikeminister Carl Bildt kontaktat sin norske kollega Jonas Störe och erbjudit sitt stöd.

– I övrigt vill han avvakta tills mer är känt. Det blir en fråga för norrmännen vilken typ av stöd de kan tänkas behöva, säger han

Säkerhetspolisen (Säpo) är försiktig med att kommentera händelsen i Oslo.

– Vi följer det som hänt noga. Jag vet inte vilka åtgärder som kommer att tas, säger Sirpa Franzén, pressekreterare hos Säpo.

Michael Jarl, informationsansvarig vid svenska försvarsmakten följer förloppet via medierna.

– Vi kommenterar inte om utländsk makt.

Ej heller norska försvarsmakten ger någon information, och hänvisar till polisen.

Svenska regeringen följer utvecklingen i Oslo, enligt Sebastian Carlsson, pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I övrigt vill han inte säga hur regeringen hanterar situationen i Sverige just nu.

– De interna rutinerna i sådana här lägen kommenterar vi inte, säger han till TT.

Han vill inte heller säga om något av de svenska statsråden befinner sig i Oslo.

– Vad gäller statsrådens kalender så kommenterar vi dem aldrig, av säkerhetsskäl, säger Carlsson.

Texten uppdateras

KARTA. regeringskvarteren: Här skedde explosionen maps.google.se

Olso TT-NTB och SvD.se

Annons
Annons
X

Fredag 22 juli 2011: En kraftig bomb detonerade i regeringskvarteren i Oslos centrum klockan 15.26.

Foto: FARTEIN RUDJORD / AP / SCANPIX Bild 1 av 10
Foto: HOLM MORTEN Bild 2 av 10

Det utbrända bilvraket utanför regeringsbyggnaden.

Foto: FARTEIN RUDJORD)/AP Bild 3 av 10

Skadade tas om hand bland glassplittret.

Foto: SCANPIX NORWAY Bild 4 av 10

Många skadades vid bombattentatet. Åtta människor omkom.

Foto: SCANPIX NORWAY Bild 5 av 10
Foto: SCANPIX NORWAY Bild 6 av 10
Foto: SCANPIX NORWAY Bild 7 av 10

En kraftig explosion i Oslo har skadat flera personer och förstört byggnader i regeringskvarteren. Ögonvittnen säger till NTB att det verkar som om explosionen kom från en bil. Det är inte möjligt att ange hur många människor som skadats. Ambulanspersonal behandlar flera personer utanför regeringsbyggnaden.

Foto: SCANPIX NORWAY Bild 8 av 10
Foto: PRIVAT Bild 9 av 10
Foto: AFTONPOSTEN Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X