X
Annons
X

Sju dagar av kaos - Haiti dag för dag

13 JANUARI. För omvärlden började katastrofen i Haiti med korta telegram om ett jordskalv utanför huvudstaden Port-au-Prince och risken för en tsunami. Men väldigt snart stod katastrofens omfattning klar. Bilder från ett kaotiska Haiti, med skadade och döda människor och en nästan helt raserad huvudstad, kablades ut till omvärlden.
13 JANUARI. För omvärlden började katastrofen i Haiti med korta telegram om ett jordskalv utanför huvudstaden Port-au-Prince och risken för en tsunami. Men väldigt snart stod katastrofens omfattning klar. Bilder från ett kaotiska Haiti, med skadade och döda människor och en nästan helt raserad huvudstad, kablades ut till omvärlden. Foto: JORGE CRUZ/AP

13 JANUARI. För omvärlden började katastrofen i Haiti med korta telegram om ett jordskalv utanför huvudstaden Port-au-Prince och risken för en tsunami. Men väldigt snart stod katastrofens omfattning klar. Bilder från ett kaotiska Haiti, med skadade och döda människor och en nästan helt raserad huvudstad, kablades ut till omvärlden.

Foto: JORGE CRUZ/AP Bild 1 av 21

A UN car is covered in rubble the day after an earthquake hit Port-au-Prince, Haiti, Wednesday, Jan. 13, 2010. The 7.0-magnitude earthquake that hit Haiti on Tuesday flattened the president's palace, the cathedral, hospitals, schools, the main prison and whole neighborhoods. (AP Photo/Ricardo Arduengo) / SCANPIX Code: 436

Foto: RICARDO ARDUENGO/AP Bild 2 av 21

Medan omvärlden började förstå vidden av katastrofen kämpade desperata människor i Haiti för överlevnad. Landets barn drabbades hårt när föräldrar och släktingar fastnade i rasmassor och familjer splittrades. Redan efter några timmar började det talas om plundring instabilitet.

Foto: JORGE CRUZ/AP Bild 3 av 21

Dagen efter skalvet är det inte mycket som fungerar i landet. På gatorna ligger lik och hjälparbetare och sjukvårdspersonal har svårt att komma fram. På bilden syns en grävskopa som skyfflar lik vid bårhuset i Port-au-Prince

Foto: RAMON ESPINOSA/AP Bild 4 av 21

Men mitt i all sorg finns också en stark vilja att hjälpa till. Hjälpen har strömmat in till landet och runt om i världen pågår insamlingar för katastrofens offer. Dessa haitiska män har rest tillbaka från Mexiko för att hjälpa till.

Foto: EDUARDO VERDUGO/AP Bild 5 av 21

Så här såg Haitis presidentpalats ut efter skalvet.

Foto: LOGAN ABASSI/AP Bild 6 av 21

Från de första uppgifterna om några hundra döda steg dödssiffran snabbt. Det talades om tusentals döda och på kvällen den 13 januari kom nyhetsflashen: över 100 000 människor kan ha dött i skalvet. Ännu vet ingen hur många som faktiskt dog.

Foto: AP Bild 7 av 21

Haiti står inför stora logistiska problem. Hjälparbetare och journalister på plats har vittnat om hur svår kaoset i Port-au-Prince och FN talade förra veckan om att det handlar om en av de värsta katastrofer organisationen varit med om.

Foto: AP Bild 8 av 21
Foto: JAE C HONG/AP Bild 9 av 21
Foto: OLIVIER LABAN MATTEI/AFP/GETTY IMAGES Bild 10 av 21
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS Bild 11 av 21
Foto: TYLER ANDERSON/AP Bild 12 av 21
Foto: JAE C HONG/AP Bild 13 av 21
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS Bild 14 av 21
Foto: CHRIS HONDROS/GETTY IMAGES Bild 15 av 21
Foto: LOGAN ABASSI/REUTERS Bild 16 av 21
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS Bild 17 av 21
Foto: JAE C HONG/AP Bild 18 av 21
Foto: AP Bild 19 av 21

19 JANUARI. En helikopter från amerikanska flottan landar utanför det raserade presidentpalatset i Port-au-Prince. USA har sänt trupper för att hjälpa till med lag och ordning i staden.

Foto: RICARDO ARDUENGO/AP Bild 20 av 21

19 JANUARI. Omkring tre miljoner drabbades av skalvet den 12 januari och dödssiffran befaras överstiga 200000. Kampen för vatten och mat är det som upptar vardagen för många av de överlevande.

Foto: GETTY IMAGES Bild 21 av 21
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X