Annons
X
Annons
X
Oscarsgalan 2016

Sju bästa ögonblicken från Oscarsgalan

”Självklart att Hollywood är rasistiskt” - Oscarsgalan har inte bara blivit rolig igen, för första gången sedan 1975 fick vi se en svensk vinna ett skådespelarpris. SvD:s Elias Björkman väljer sju höjdpunkter från galan.

Annons
X

Chris Rock

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

Chris Rocks öppningsmonolog

Chris Rock

Chris Rock Foto: AP

”Det är självklart att Hollywood är rasistiskt”. Förväntningarna var höga på kvällens värd Chris Rock. Frågan var givetvis hur den amerikanske komikern skulle närma sig elefanten i rummet: kritiken mot att inga svarta skådespelare var nominerade. Rock gjorde det enda rätt och ägnade hela sin inledande monolog, fantastiskt skarp och rolig, till att behandla ämnet och kallade galan för White People's Choice Awards (People's Choice Awards är en pris framröstat av publiken och som har delats ut sedan 1975 i USA).

Rock lyckades med att lyfta fram det seriösa ämnet men ändå behålla galastämningen, även om monologens ibland väldigt råa karaktär nog fick en del i publiken att vrida sig obekvämt i sina stolar.

Annons
X
Annons
X

Brie Larson

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

Brie Larson som vann för bästa kvinnliga huvudroll

Brie Larson

Brie Larson Foto: AP

Även om Brie Larson, fenomenalt bra i ”Room”, var favorittippad kändes hennes vinst oväntad men extremt välförtjänt. Unga Larson vinner alltså före giganter som Cate Blanchett, Charlotte Rampling och Jennifer Lawrence. Dessutom höll hon ett extremt rimligt och fint tacktal.

Annons
X
Annons
X

Louis CK

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 8

Louis CK delade ut pris till bästa dokumentära kortfilm

Louis CK

Louis CK Foto: AP

Vi vet att Louis CK förmodligen är en av de roligaste personerna i USA. Nu vet vi också att det är han som brode leda hela Oscarsgalan nästa år: ingen drog ned lika många skratt som CK när han hånade den rika Hollywoodeliten och påpekade att en vinst för bästa dokumentära kortfilm förmodligen kommer att förändra livet för dess upphovsperson, medan en Oscar för alla andra i rummet mest innebär ytterligare ett par miljoner på redan välfyllda bankkonto.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 5 av 8

Mest oväntade pris ”Ex Machina”

Detta var Alicia Vikanders kväll. Utöver sin Oscar kammade ”Ex Machina”, där Vikander gör en av de störra rollerna, hem pris för bästa specialeffekter. Kul att en independentfilm kan slå filmer med nästan 20 gånger så hög budget, som ”Star Wars: The force awakens”.

Annons
X
Annons
X

Mad Max

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 8

”Mad Max” tog storslam

Mad Max

Mad Max Foto: AP

En av förra årets bästa filmer vann inte några av de tyngre kategorierna men belönades med en tekniska priser, bland annat Margaret Sixel för bästa klippning och Jenny Beavan för bästa kostym. Totalt blev det sex Oscars för George Millers enastående actionspektakel. Men ett regispris till Miller själv hade inte varit fel.

Annons
X
Annons
X

Emmanuel Lubezki

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 7 av 8

Emmanuel Lubezki vann för tredje året i rad

Emmanuel Lubezki

Emmanuel Lubezki Foto: AP

Lubezki blir historisk i och med sin tredje Oscarsvinst i rad: 2013 vann han samma kategori för ”Gravity” och förra året för ”Birdman”. En otroligt prestation av en likaledes otroligt skicklig filmfotograf. Emmanuel Lubezki

Annons
X
Annons
X

Maria Fahl Vikander och Alicia Vikander

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 8 av 8

Alicia Vikander och hennes mamma

Maria Fahl Vikander och Alicia Vikander

Maria Fahl Vikander och Alicia Vikander Foto: AP

Kvällens störst ögonblick är givetivs när Alicia Vikander vinner sin Oscar för bästa kvinnliga biroll. Nästan lika minnesvärd är Maria Fahl Vikanders, Alicia Vikanders mamma, reaktion när skådespelaren JJ Simmons läser upp dotterns namn. Svårt att fånga en mer uppriktig känsla av förvåning och stolthet i samma min.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X