Annons
X
Annons
X

Sju av världens bästa whiskysorter

Så här smakar 7 av världens finaste sorter från olika delar av världen enligt experten Jim Murray.

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Foto: AP

Världens bästa whisky:
Yamazaki single malt sherry 2013, Japan
Världens bästa whisky enligt experten Jim Murray som utkommit med sin årliga whiskybibel är lagrad 12 till 15 år på fat som tidigare använts för sherrytypen Oloroso. Det har adderat en lätt, kittlande krydda till den eldiga drycken som håller 48 procent. Murray gav den 97,5 poäng av 100, vilket är tangerat rekord i den tolv år långa bedömningsserien.
”Nära obeskrivlig genialitet”, enligt Murray.

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Foto: TT

Bäst i Skottland:
The Last Drop 1965
Att Jim Murray väljer en blended före en single malt från whiskyns hemland lär väcka starka känslor bara det. Den beskrivs som mörk som synden, med en stark smak av ek, blandad med inslag av torkad frukt från fikon, dadlar och russin. En vindpust av torv från ön Islay balanserar den stora, runda smaken.

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Foto: TT

Bäst från Irland
Redbreast, 21 år.**
Beskrivs som fruktig, nästan rågliknande kvalitet. Sötman från honung växer bredvid toner av sherry, vanilj och peppar. Lång eftersmak i sötsur komplexitet. Beskrivs av fler experter som ”breathtaking”, att den tar andan ur konsumenten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: TT Bild 1 av 1

    Bild 4 av 7

    Foto: TT

    Bäst från USA. (Bourbon)
    William Larue Weller 2013
    Kanel, karamell, kola och kokos möter ek. Kryddas till en mogen finish med hjälp av tobak. Enligt experterna behövs några droppar vatten för att frigöra de rika smakerna i den alkoholstarka (61 procent) drycken.

    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: TT Bild 1 av 1

    Bild 5 av 7

    Foto: TT

    Bäst från USA: (Råg)
    Sazerac Rye 2013
    Döpt efter ett kaffehus i New Orleans och idag tillverkad i Buffalo bjuder den här rågwhiskyn enligt finsmakarna på ett kryddigt intryck av ingefära. Här finns även apelsinskal och peppar. En viss sötma kan erinras i avslutningen. 

    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: TT Bild 1 av 1

    Bild 6 av 7

    Foto: TT

    Bäst i övriga Europa
    Belgian Owl Single Malt, 64 månader.
    Längd och komplexitet karaktäriserar denna uppstickare, enligt experterna. Belgisk whiskyproduktion är relativt ny. Så sent som 2004 började de gyllene dropparna förgylla tillverkningen utanför Liége. Vanilj, honung och plommon möts av distinkta toner från hö. Whiskyn har fått många anhängare för sin torra eftersmak. Och visat att belgarna inte bara kan göra öl.

    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: TT Bild 1 av 1

    Bild 7 av 7

    Foto: TT

    Bäst från södra halvklotet:
    New Zealand Willowbank 1988
    Med 55 procents alkoholstyrka följer den trenden från nya världen med allt starkare whisky. Nougat är ett framträdande inslag under näsan. Med några droppar vatten frigörs citrusfrukter. En liten bitterhet kan även skönjas, som från grönt te. Lång kryddig eftersmak av vitpeppar och lakrits.

    Annons
    Annons
    X
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X