Sju av tio coronasmittade i Kina friska

Tomma patientsängar i ett av Wuhans tillfälliga coronasjukhus. Arkivbild.
Tomma patientsängar i ett av Wuhans tillfälliga coronasjukhus. Arkivbild. Foto: Xiao Yijiu/AP

Antalet smittade i Kina minskar och sju av tio som har bekräftats med covid-19 ska ha tillfrisknat. Enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kan coronaviruset vara den första pandemin i historien som kan kontrolleras.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Enligt honom håller Kina på att få epidemin under kontroll. Fler än 70 procent av de 80 000 som insjuknat där är nu friska och i Wuhan, där utbrottet tros ha börjat, har de flesta tillfälliga sjukhus kunnat stänga.

På tisdagen besökte Kinas ledare Xi Jinping Wuhan för första gången sedan utbrottet började. Han anlände med flygplan och ska inspektera hur arbetet går i staden, skriver den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Enligt officiella kinesiska siffror minskar även antalet smittade kraftigt. På måndagen hade landet 19 nya fall, jämfört med 39 nya dagen innan. Kinesiska medier skriver att alla tillfälliga sjukhus i Wuhan nu har stängt, skriver Reuters.

Myndigheterna räknar med att antalet smittade kommer att fortsätta minska, och oroar i stället för nya importfall från högriskområden som Italien och Iran, enligt Reuters.

I Sydkorea, ett av de värst drabbade länderna utanför Kina, har färre än 150 nya fall upptäckts för första gången på två veckor. 7 500 fall har registrerats i landet och 54 personer har avlidit.

I Mongoliet sätts landets städer i karantän och inga människor tillåts resa in eller ut från dem, sedan landet upptäckt ett första fall. Det rör sig om en fransman som jobbar för ett energiföretag och som flög in från Moskva.

– Huvudstaden Ulaanbaatar och alla provinscentrum är under karantän till 16 mars för att tygla utbrottet, säger vice premiärminister Enkhtuvshin Ulziisaikhan.

Sedan coronaviruset upptäcktes i Kina i slutet av förra året har fler än 110 000 sjukdomsfall registrerats i fler än 100 länder, enligt AFP:s sammanställning. Av dem har över 4 000 avlidit.

Efter reklamen visas:
7 av 10 i kina tillfrisknar
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons