Annons

”Sju år senare sa det poff! Ölintresset exploderade”

När han var 13 år jäste han en alkoholhaltig dryck på vinbär och socker. Nu har han skapat ett snabbväxande bryggeri i en trakt där hus står tomma och lanthandeln har slagit igen. Björn Falkeström är mannen bakom Oppigårds bryggeri och nominerad till SvD Affärsbragd.

Under strecket
Publicerad

Man passerar åtskilliga förfallna hus innan man kommer till den lilla byn Ingvallsbenning nära Hedemora i södra Dalarna. Sulfitfabriken i Turbo, strax intill, lades ner 1970.

Men plötsligt, vid kanten av en skog, reser sig en stor halvfärdig fabriksbyggnad. Det är bryggeriet Oppigårds som bygger ut. Marken tillhörde en gång Björn Falkeströms farfars farfar och strax intill bor Björn Falkeströms bror på en gård som har tillhört släkten sedan år 1700.

Ölentreprenören Björn Falkeström har ett gott öga till den malthaltiga drycken. Han började redan i tidiga tonåren att experimentera med att göra egen öl. Med mindre lyckat resultat. Men trägen vinner, i dag har hans ipa-öl tagit marknaden med storm och han planerar att fyrdubbla produktionen.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 5

Den första ölen från Oppigårds såldes 2004. Nu producerar man flera miljoner liter per år.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 5

Joel Frendin är bryggeritekniker utbildad i Ludvika. Sammanlagt 14 personer arbetar på Oppigårds.

Foto: LARS PEHRSON Bild 3 av 5

Oppigårds bryggeri har kammat hem åtskilliga utmärkelser genom åren.

Foto: LARS PEHRSON Bild 4 av 5

”Jag slapp skaffa en dyr lokal och pappa sa att vi kunde ta timmer ur skogen. Jag räknade med en investering på 400 000 kronor och jag hade 100 000 kronor”, berättar Björn Falkeström om hur han kunde starta Oppigårds bryggeri utan att ta några banklån.

Foto: LARS PEHRSON Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons