Annons

”Sju år av de här 25 var nästan bra”

BRYTPUNKT. Britt Törngren har vårdat sin man i 25 år efter att han drabbades av en stroke. Hennes frihet har blivit beskuren, men hon känner inte att hon uppoffrat sig även om hon gråtit många gånger.

– Jag har lärt mig att sätta värde på små saker, som att dricka mitt morgonkaffe på altanen.

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarafton 1986 hade Britt och Sven-Olof Törngren firat i lugn och ro hemma. Dagen därpå hade de planerat att göra en långtur på cykel, matsäcken var packad. När de åt frukost på altanen sade Sven-Olof plötsligt ”Oj, vad det snurrar” och sedan ”Ring 90 000, ring 90 000!” innan han föll ihop. Ambulansen kom och när Britt förstod att det var en stroke tänkte hon ”det får ju bara gamla gubbar”.

Sven-Olof var då 53 år och hon själv 50. När de kom till lasarettet var det midsommardag och läkarstrejk. Först på natten skickades han med ambulans till Uppsala.

Britt Törngren skriver och ritar lappar till sin strokedrabbade man Sven-Olof så att han ska komma ihåg var hon är.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 3

Det var på altanen som Britt Törngrens liv fick en dramatisk vändning när hennes man drabbades av en stroke för 25 år sedan. Men det är också på altanen hon varje morgon har en timme för sig själv och hämtar kraft, äter frukost och läser tidningen.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 3

Hjälpmedel av olika slag bidrar till minska de tunga lyften, men Britt har redan slitit ut ett ledband i axeln.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons