Annons
X
Annons
X

Sjöstedt: Stoppa försäljningen av kolkraften

Liberalerna öppnar för att behålla Vattenfalls kolkraft och Kristdemokraterna vill att det ställs miljökrav på köparen. Eftersom positionerna förskjutits i riksdagen kräver nu Vänsterpartiet att regeringen kallar till samtal och stoppar en eventuell försäljning.

Vattenfall säljer tyska brunkolen
[object Object]
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Lars Pehrson

Länge har de fyra allianspartierna helhjärtat stöttat regeringen när försäljningen av Vattenfalls koltillgångar i Tyskland kommit på tal. Nyligen kom dock nya besked från två av partierna.

I en intervju med Altinget säger Maria Weimer, energipolitisk talesperson för Liberalerna, att hennes parti fortfarande vill se en försäljning, men att man tycker det vore rimligt att ”ställa ökade klimat- och miljöhänsyn vid en affär”, något L inte förespråkade som del i alliansregeringen.

– Vi är öppna för att det kan finnas argument för att avstå från en affär. Det handlar om pris och köpare, säger Weimer till tidningen.

Annons
X

Även Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Pernilla Gunther är av åsikten att en eventuell försäljning bör innehålla motkrav.

– Risken är stor för ett företag som vill köpa till underpris, det är inte otroligt om det är företag som inte är så intresserade av miljöarbete, säger hon till Altinget.

Med anledning av att L och KD förflyttat sina positioner kräver nu Vänsterpartiet att regeringen samlar samtliga partier för samtal.

– Vi kan se hur både L och KD börjar backa från tidigare positioner och ställa miljövillkor. De verkar vara beredda att ompröva det här. Det innebär att om regeringen samlar ihop sig, släpper prestigen och gör en avvecklingsplan – då finns sannolikt stöd för den i riksdagen, säger partiledare Jonas Sjöstedt till SvD.

SvD har i en rad artiklar kunnat belysa de många problem Vattenfall möter vid en eventuell försäljning. I stället för förväntade 25 miljarder menar bedömare att bolaget kan få 2–3 miljarder för brunkolsverksamheten. Somliga påpekar att en köpare till och med kan kräva betalt för att genomföra affären.

Även den nya prisbild som träder fram ger regeringen skäl att backa, menar Sjöstedt:

– Det ekonomiska argumentet har fallit. Man får knappt något betalt, säger han.

Vänsterpartiet vill att regeringen tar fram en avvecklingsplan med kostnadskalkyl så att de olika alternativ som finns blir tydliga. Partiets förslag är att Vattenfall behåller koltillgångarna, med en ”ansvarsfull avveckling” fram till 2030.

– Om regeringen går vidare med en försäljning riskerar de att stå inför en ny Nuondebatt – plus en debatt om att man svikit klimatet – inför nästa val, säger Jonas Sjöstedt.

Annons

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X