Annons
X
Annons
X

Sjöstedt: Sluta investera i kol och olja

EU:s klimatmål räcker inte. För att Sverige ska vara trovärdigt i förhandlingarna på klimattoppmötet i Paris borde regeringen helt vända ryggen åt industrin kring fossila bränslen, enligt Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt (V) vid Vattenfalls brunkolsbrytning i dagbrottet Welzow-Süd.
Jonas Sjöstedt (V) vid Vattenfalls brunkolsbrytning i dagbrottet Welzow-Süd. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

**På höstens **klimattoppmöte i Paris ska ett nytt klimatavtal inom FN förhandlas fram. Sverige åker dit med de målsättningar som EU:s miljöministrar gemensamt fattade beslut om i mars: att minska utsläppen med 40 procent, ha minst 27 procent förnybar energi och 27 procent energieffektivisering.

Det räcker inte, enligt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, som säger att det globala tvågradersmålet inte kommer att nås med EU:s gemensamma målsättning.

— Jag hade önskat att Sverige hade haft en egen position i förhandlingarna. Det har vi också föreslagit i riksdagen, men regeringen har sagt nej, säger han till SvD.

Annons
X

För att driva på utvecklingen inför klimattoppmötet vill Vänsterpartiet nu att regeringen helt ska vända ryggen åt det Sjöstedt beskriver som fossilindustrin. Det viktigaste är enligt V-ledaren ett stopp för AP-fondernas investeringar.

– I dag hamnar enorma kapitalplaceringar till stor del hos oljebolag. Vi menar att man i stället ska satsa på det som är förnybart och hållbart.

AP-fonderna har i uppdrag att ta hänsyn till etik och miljö i sina investeringar, men utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning. I sitt förslag vill Vänsterpartiet införa ett omedelbart stopp för investeringar i branscher som bygger på fossila bränslen, och att befintliga investeringar ska avvecklas inom fem år.

— AP-fonderna ska inte investera i bolag som har betydande verksamhet i fossilbranschen. Exakt hur man sätter gränsen kan man diskutera, men naturligtvis ska alla stora oljebolag och energibolag som eldar kol vara uteslutna, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill också, i likhet med det beslut Miljöpartiet tog i helgen, att Vattenfall ska behålla och avveckla sin tyska brunkolsverksamhet. Detta efter att Vattenfall flaggat för att de letar efter en köpare.

Till skillnad från Miljöpartiet lägger Vänsterpartiet fram ett år när brunkolsverksamheten bör vara avvecklad: 2030.

– Det är den här regeringens viktigaste klimatbeslut, att vi ska avveckla kolet och inte låta det eldas upp av någon annan. Det skulle verkligen kunna få uppmärksamhet i Europa, säger Jonas Sjöstedt.

Så länge regeringen inte ger något besked om avveckling kan brunkolet påverka Sveriges roll i klimatförhandlingarna, enligt Sjöstedt.

— Ska man vara trovärdig i internationella klimatförhandlingar, då måste man också agera själv. Jag tror att många kommer säga ”men titta på er, ni eldar ju kol i Tyskland för fullt” och då tappar man trovärdighet i förhandlingarna.

Dessutom vill Vänsterpartiet införa ett nationellt förbud mot att utvinna olja och gas i Sverige. Utvinningen i dagsläget är småskalig och förbudet skulle framför allt införas för att vara konsekvent, enligt Sjöstedt.

— Om vi inte investerar i fossilbränsle ska vi inte heller utvinna det i vårt eget land, utan satsa på förnybar energi.

Han tycker att regeringens klimatarbete hittills har varit en besvikelse.

— Vi samarbetar gärna med dem, men då krävs det att man faktiskt skärper politiken.

Vilka chanser ser du för att få igenom förslaget?

— Jag bedömer dem som goda, jag tror att det finns många inom regeringen som inser att det är det här Sverige måste göra för att få trovärdighet.

Annons

Jonas Sjöstedt (V) vid Vattenfalls brunkolsbrytning i dagbrottet Welzow-Süd.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X