”Orbáns parti borde uteslutas”

Syriska flyktingar tar sig under taggtrådsbarriären som den ungerska regeringen låtit sätta upp längs gränsen till Serbien.
Syriska flyktingar tar sig under taggtrådsbarriären som den ungerska regeringen låtit sätta upp längs gränsen till Serbien. Foto: Bela Szandelszky/TT

EU bör suspendera Ungern i enlighet med EU-fördragets artikel 7. Det kräver Vänsterpartiet, som menar att landet bryter mot de mänskliga rättigheterna.

– Vi tycker att det är helt orimligt att Ungern som medlem av EU struntar i grundläggande humanism och sina förpliktelser mot asylsökande, säger partiledare Jonas Sjöstedt.

Publicerad
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycker att Sverige bör kräva att Ungern stängs av i enlighet med EU-fördragets artikel 7.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycker att Sverige bör kräva att Ungern stängs av i enlighet med EU-fördragets artikel 7.

Foto: Patrick Trägårdh/TT
Annons

Taggtrådsstängsel mot Serbien i syfte att hindra människor att ta sig igenom landet, premiärminister Viktor Orbáns uttalanden om ”massinvandring” samt den många gånger förnedrande behandlingen av flyktingar vid Keletistationen i Budapest.

Att Ungern inte uppfyller sina förpliktelser som EU-land är uppenbart, menar Vänsterpartiet som nu kräver att landet ska straffas för sitt agerande.

– Ungern skärpte nyligen lagarna igen och gör det straffbart att ta sig in i landet. Det är ett sätt att kriminalisera asylsökande. Det är då flyktingarna blir så desperata att de tvingas i händerna på flyktingsmugglare, säger Jonas Sjöstedt.

Inför kommande veckas EU-möten vill hans parti att EU-nämnden ger statsminister Stefan Löfven ett tydligt direktiv: Sverige bör kräva att Ungern suspenderas.

Enligt artikel 7 i EU-fördraget kan en medlemsstat få vissa rättigheter upphävda om landet inte uppfyller åtagandena i artikel 2 om mänskliga rättigheter.

– I de mänskliga rättigheterna ingår asylrätten. Man inte säga något annat än att Ungern i dag, med den enorma brutaliteten mot asylsökande, bryter mot artikel 2, säger Sjöstedt.

Annons
Annons

Jonas Sjöstedt menar att EU nu befinner sig i ett slags brytpunkt. Kommer EU att tillåta Ungern att göra vad som helst? Eller kommer EU att säga ifrån?

– Det är ett avgörande ögonblick. Antingen säger man att EU-länder kan bete sig hur som helst, eller så säger man att så här gör man inte. Att det här bryter vad vi står för.

För att EU ska agera krävs att någon tar initiativ till att säga ifrån. Jonas Sjöstedt tycker att det är Sveriges sak att gå i spetsen för ett sådant krav.

Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet, säger att han förstår Jonas Sjöstedts vilja, men menar att V-ledaren ”går för långt och lite snett”.

Dels är det svårt med de lagar och regler som gäller, säger han, dels är det otydligt vad en avstängning skulle innebära i praktiken.

– Innebär det att vi skulle sluta träffa deras representation? Att deras kommissionär ska skickas hem eller att parlamentarikerna inte får delta? Det är väldigt oklart.

Federley säger att även han undersökt vilka möjligheter det finns att markera gentemot Ungern. Han strävar efter ett agerande som inte gör det omöjligt för landet att verka inom EU, men ändå vore en tydlig markering.

Hans slutsats är att det bästa vore att markera mot Viktor Orbáns parti Fidesz inom EPP-gruppen. Då skulle övriga ungerska partier – som ofta står för något annat – inte drabbas.

Fidesz har ett betydande antal mandat som EPP-gruppen bygger sitt inflytande på, menar Federley. Och i gruppen ingår bland andra Moderaterna och Kristdemokraterna.

– M och KD bygger sin ställning på Fidesz. Det rimliga vore att de tydligt markerar att politiken går i fel riktning och att Fidesz därför bör uteslutas ur gruppen.

Annons
Annons
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycker att Sverige bör kräva att Ungern stängs av i enlighet med EU-fördragets artikel 7.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycker att Sverige bör kräva att Ungern stängs av i enlighet med EU-fördragets artikel 7.

Foto: Patrick Trägårdh/TT

Ett annat alternativ är att Moderaterna och Kristdemokraterna själva byter grupp, menar Fredrick Federley.

– Då hittar du en balans där du inte river upp hela den europeiska juridiken, men ändå gör en tydlig markering att vi inte accepterar det här.

M och KD har tidigare hänvisat till att det i grunden är bra med dialog. Federley instämmer i det och ser en fara att fel åtgärder skulle driva partiet i en ännu värre riktning.

– Parlamentarikerna är demokratiskt framröstade och måste få fortsätta att jobba. Men sen är frågan hur vi väljer att lyfta fram dem och ge dem plats.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycker att Sverige bör kräva att Ungern stängs av i enlighet med EU-fördragets artikel 7. Foto: Patrick Trägårdh/TT

– Då kan man i förlängningen stänga av Ungern från att rösta i ministerrådet. Man kan även införa andra bestraffningar, som att dra in ekonomiskt stöd. Formuleringen i artikel 7 är ganska vid, menar Sjöstedt.

Enligt V-ledaren har motsvarande åtgärd bara diskuteras en gång tidigare inom unionen. Då i samband med Österrike och Jörg Heider.

– Ungern är ett mycket, mycket klarare fall. Det är helt orimligt att Ungern som medlem av EU struntar i grundläggande humanism och sina förpliktelser mot asylsökande.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har talat om att EU:s trovärdighet står på spel. Skulle det här kunna vara ett sätt att rädda den?

– Ja, det vore det verkligen. Det vore att ta sina egna ord på stort allvar. Det är ju länder som Ungern som tydligast sätter trovärdigheten på spel.

Annons
Annons

Vad tror du att du kommer att få för respons från övriga partier?

– Det är uppenbart att de är väldigt upprörda över det som sker. Och att man vill att EU ska ta gemensamt ansvar. Då är det rimligt att agera, att det inte bara blir uttalanden på hemmaplan utan att man också sätter tryck bakom orden.

Ett sådant beslut skulle inte riskera att drabba det ungerska folket?

– Inte i första steget. I första steget varnar man, sen stänger man av den ungerska regeringen i ministerrådet. Jag tycker att det är rimligt att Ungern inte är med och bestämmer vår asylpolitik. För det är man när man röstar i asylfrågor i rådet.

– Det är inte bara så att Ungern behandlar asylsökande fruktansvärt illa. Man behandlar dem som om de vore kriminella som ska straffas. Men asylrätten är en mänsklig rättighet.

I en skriftlig kommentar till SvD säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg-Batra:

– Vi är kritiska till Ungerns agerande. Det premiärminister Orbán sagt om att människor på flykt inte är välkomna är oacceptabelt. Han har mött hård kritik för det och det med rätta. Jag förväntar mig att frågan tas upp bland regeringscheferna. EU behöver mer av politiskt ledarskap och gemensamt ansvar, inte mindre, säger hon.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons