Annons

Sjöstedt bidrar till mer konflikt

Stadsteatern bör respektera upphovsrätten och ersätta musikerna för användningen av deras verk. Det anser Roger Mogert (S) efter upphovsrättsbråket på Stockholm Stadsteater. Han anklagar kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt för att agera felaktigt och populistiskt.

Under strecket
Publicerad

Debatten har gått varm runt Stockholms stadsteaters kontrovers med musikförlaget Universal kring användandet av ett femtiotal musikverk från 1980-talet i föreställningen ”De tre musketörerna”.

Kärnan i konflikten rör huruvida ”De tre musketörerna” ska klassas som ett musikdramatiskt verk där musiken har aktiv del i handlingen. För detta krävs klarering av så kallade ”stora rättigheter” av musiken, för vilket man söker upphovsmännens tillstånd och därtill betalar en högre ersättning. Stadsteatern hänvisar istället till att användandet av musiken i föreställningen omfattas av branschorganisationen Svensk Scenkonsts avtal med upphovsmännens rättighetsförening STIM. Detta avtal omfattar dock endast användandet av enstaka låtar i föreställningar.

Annons
Annons
Annons