Annons
X
Annons
X

Sjöstedt bekräftar: Det blir fler skattehöjningar

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt bekräftar för SvD att 40 000 personer får höjd inkomstskatt från 2018.

– Det är vi i Vänsterpartiet som har föreslagit och förhandlat fram att fler höginkomsttagare ska betala lite mer skatt, säger han.

Förslaget möter kritik från Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.

Höstbudgeten för 2017
V-ledaren Jonas Sjöstedt.
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att fler personer ska betala inkomstskatt. Det avslöjade Dagens Nyheter sedan ett pressmeddelande av misstag lagts ut på regeringens hemsida.

Totalt berörs cirka 40 000 löntagare som får höjd inkomstskatt och runt 13 000 fler personer som får betala värnskatt från och med årsskiftet 2018.

Skattehöjningen sker genom att skiktgränsen för statlig inkomstskatt höjs mindre än tidigare. Samma reform fanns med i förra budgeten och ska börja gälla från 1 januari 2017.

Annons
X

Skatteändringen innebär 1,3 miljarder kronor i ökade inkomster för staten. Innehållet i uppgörelsen bekräftas av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– De uppgifterna stämmer. Det är vi i Vänsterpartiet som har föreslagit och förhandlat fram att fler höginkomsttagare ska betala lite mer skatt. För oss är det viktigt att få 1,3 miljarder till mer välfärd och investeringar, och att vi får ett nytt progressivt skattesystem där höginkomsttagare bidrar mer, säger han till SvD.

Jonas Sjöstedt meddelar samtidigt att det inte blir någon återinförd förmögenhetsskatt, vilket Vänsterpartiet drivit i budgetförhandlingarna med regeringen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi hade väldigt gärna sett att Sverige hade haft en skatt på stora förmögenheter, på de absolut rikaste. Men där har regeringen verkligen vägrat att gå oss till mötes. Man har kvar ett skattesystem som högerregeringen riggade om för att gynna de rikaste. Det beklagar vi, för då kommer kanske inkomstklyftorna att fortsätta öka i Sverige, säger Sjöstedt.

  Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson är kritisk till förslaget. Foto: Tomas Oneborg

  Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson (M) är starkt kritisk till skattehöjningen som han kallar för ”genuint dålig politik” och jämför med hur det såg ut på 1970–80-talet.

  – Det här är skadligt för svensk ekonomi. Det handlar om poliser, barnmorskor, lärare och andra yrkesgrupper som riskerar att få höjd skatt.

  Ulf Kristensson menar att det riskerar att förvandlas till en typ av straffskatt.

  – När fler människor får betala allt högre marginalskatt då höjs inkomstskatterna. Vi har prövat förut att steg för steg höja marginalskatten, det här är tredje året i rad som regeringen höjer den och gör man det under lång tid då kommer vi att komma tillbaka till en tid med höga inkomstskatter, säger han.

  Han jämför med hur det såg ut för 40 år sedan.

  – Sammantaget vet vi från 70- och 80-talet att höga marginalskatter får väldigt dåliga konsekvenser för ekonomin, nu tar regeringen med vänsterpartiets hjälp upp detta igen, säger Kristensson.

  Även Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström ser negativt på att 40 000 svenskar får högre skatt.

  – Det är mycket allvarligt att regeringen fortsätter sin skattehöjarpolitik på jobb och företagande, nu är det ytterligare 10 000-tals som kommer få kraftigt höjda marginalskatter. Det här avskräcker människor från att jobba extra, ta en ny tjänst och få ny lön eftersom den extra lönesumman går bort i skatt.

  Han menar att en skattehöjning riskerar att få motsatt effekt och kallar det ”skadligt för samhällsekonomin".

  – Alltför höga marginalskatter innebär att människor jobbar mindre och det blir färre arbetande timmar. Även om det på kort sikt ger skatteintäkter, så på två år eller fyra är det en förlust för staten. Det här är en regering som konsekvent höjer skatten för jobb och företagande och varje budget har gjort det mindre lönsamt att gå till jobbet.

  Annons

  V-ledaren Jonas Sjöstedt.

  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 2

  Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson är kritisk till förslaget.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X