Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Anders Lindblad: Tog det i tio år för ”problem med hälsan” – ojdå

(uppdaterad)
Meldoniumdopningen

Världens bäst betalda idrottskvinna, Maria Sjarapova, har testats positivt för dopning. Det avslöjades på måndagskvällen. Och precis som Abeba Aregawi förra veckan handlar det om det förbjudna ämnet meldonium. Frågan som hela idrottsvärlden nu ställer sig är: Vem står näst på tur?

[object Object]
Maria Sjarapova berättade om dopningstestet under en presskonferens på måndagen. Foto: AP

**Maria Sjarapova skulle inte **berätta att hon tänkte sluta tenniskarriären, som många förutspådde. Presskonferensen i Los Angeles handlade om något helt annat. Nämligen dopning.

I tio års tid har Sjarapova använt meldonium. Tio år! Hon förklarade att hon gjort det för att hon haft problem med hälsan, blivit sjuk ofta och har diabetes i släkten.

Ojdå.

Annons
X

Under tiden har hon ändå varit frisk nog att vinna fyra av sina fem Grand Slam-titlar och tagit ett silver i OS.

I tio års tid har Sjarapova använt meldonium. Tio år! Ojdå.

För ett år sedan sattes preparatet meldonium upp på antidopningsorganisation Wadas bevakningslista, eftersom Wada i sina tester noterade att anmärkningsvärt många idrottsmän hade ämnet i kroppen.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **I september i fjol **meddelade Wada att preparatet skulle förbjudas vid årsskiftet. Det är varje idrottsmans skyldighet att hålla koll på den informationen.

  Sjarapova fortsatte dock att använda hjärtmedicinen och förklarade på presskonferensen att hon varit ovetande om att det blivit förbjudet. Det må så vara, men det är ju ingen slump direkt att Wada tagit upp meldonium på sin lista.

  Den som använder det har nämligen en fördel gentemot konkurrenterna. Fusk helt enkelt.

  **Medicinen tillverkas **i Baltikum. Preparatet togs ursprungligen fram för att öka tillväxttakten hos köttdjur men blev senare en medicin som ges framför allt till hjärtsjuka och som förbättrar ämnesomsättningen i kroppen.

  En rapport från den ryska antidopningsbyrån Rusada har visat att 18 procent av ryska elitidrottsmän använde meldoimun häromåret. Den 10 januari kom det första dopningsfallet då den ukrainska skidskytten Olga Abramova testades positivit. Några dagar senare var det den ryske cyklisten Eduard Vorganov.

  Sedan dess har fallen med meldonium avslöjats ett efter ett. För en vecka sedan var det svenska medeldistanslöparen Abeba Aregawi och nu alltså världens bäst betalda idrottskvinna alla kategorier – Maria Sjarapova.

  Frågan är hur många som står på tur efter det här!? Det lär följa flera fall. Och att Sjarapova använt meldonium i tio års tid är verkligen skrämmande, även om det inte blev förbjudet förrän vid årsskiftet.

  Annons
  Annons
  X

  Maria Sjarapova berättade om dopningstestet under en presskonferens på måndagen.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X