Annons
X
Annons
X

Självständiga ledamöter stärker alliansen

Skulle vi ha mer självständiga riksdagsledamöter skulle väljarnas inflytande öka. De kan välja in personer i riksdagen som faktiskt kan utöva makt och få verkligt inflytande. Det hotar inte det borgerliga samarbetet, tvärtom stärker det alliansen, skriver Mathias Sundin (FP).

REPLIK POLITISKA FRIFRÄSARE

Att vara politiker handlar till stor del om att kunna kompromissa. Annars blir inte mycket gjort. Men att vara politiker handlar också om att veta när man inte ska kompromissa. En del värderingar är så viktiga, så grundläggande för ens egen ideologi och för ens parti att de inte ska kompromissas med. Riksdagsledamoten
Staffan Danielsson (C) kritiserar mig för denna åsikt och för det
väljarkontrakt mot EU:s datalagringsdirektiv som jag lanserade tillsammans med Camilla Lindberg (FP) i SvD den 18 mars.

De riksdagskandidater som skriver under väljarkontraktet lovar och försäkrar att rösta nej till datalagringsdirektivet, när det kommer upp till behandling i riksdagen efter valet.

Direktivet är ett klockrent exempel på när man inte ska lyda partipiskan. Det går mot min och Folkpartiets grundläggande liberala ideologi. Det är – eller borde vara – riksdagens uppgift att vakta mot den sortens förslag. Det som står i grundlagen, att riksdagen är folkets främsta företrädare och att regeringen är ansvarig inför riksdagen tycks ha fallit i glömska. Lite elakt, men bara lite, kan man säga att riksdagsuppdraget handlar om att trycka på rätt knapp. Vilket som är rätt knapp avgör partiledningen.

Annons
X

Skulle det vara på något annat sätt hotar det den borgerliga regeringen, menar Danielsson, och ser framför sig att folk röstar hejvilt. Så kommer det naturligtvis inte att fungera. Om regeringen, oavsett partifärg, vet att riksdagen är självständig och röstar ner förslag den inte gillar, så kommer naturligtvis det bli en bättre förankring. I dag vet regeringen att riksdagsledamöterna lydigt trycker på rätt knappar, även om förankringen varit dålig och riksdagen egentligen tycker annorlunda.

Skulle vi ha mer självständiga riksdagsledamöter skulle väljarnas inflytande öka. De kan välja in personer i riksdagen som faktiskt kan utöva makt och få verkligt inflytande. Det hotar inte det borgerliga samarbetet, tvärtom stärker det alliansen.

Hade exempelvis fler borgerliga ledamöter vågat stå upp i FRA-omröstningen och röstat nej hade inte alliansen förlorat tiotusentals väljare som kände sig djupt svikna i integritetsfrågor. Nästan en kvarts miljon väljare röstade på Piratpartiet i EU-valet. Alla de kommer troligen inte göra det igen i riksdagsvalet, men många kommer att göra det, en del andra gå till Miljöpartiet och ytterligare några stanna på soffan. Det kan alliansen förlora valet på grund av.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det går att hindra denna väljarflykt, om väljarna ser att det finns självständigt tänkande borgerliga kandidater att kryssa. Kandidater som vill ha en stark borgerlig regering, men som inte bara är lydiga knapptryckare utan verkligen står upp för grundläggande borgerliga värderingar. Och framförallt är det en bra och väldigt viktigt förbättring av den svenska demokratin.

  MATHIAS SUNDIN (FP)

  riksdagskandidat i Östergötland

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X