Annons
X
Annons
X

Självmordsbombaren i Stockholm hade belgiskt id-kort

Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv till döds i det misslyckade terrorattentatet i Stockholm julen 2010, hade tydliga kopplingar till Belgien. SvD har tagit del av ett fotografi som visar att Abdulwahab hade ett belgiskt id-kort på sig då han dog.

(uppdaterad)
Brysselattackerna
SvD:s fotograf Magnus Hjalmarson Neideman var en av de första på plats efter att Taimour Abdulwahab hade sprängt sig själv till döds på Bryggargatan i Stockholm.

SvD:s fotograf Magnus Hjalmarson Neideman var en av de första på plats efter att Taimour Abdulwahab hade sprängt sig själv till döds på Bryggargatan i Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm den 11 december 2010, hade ett belgiskt identitetskort. SvD har sett en bild som visar en id-handling bredvid kroppen på Bryggargatan. Av fotografiet framgår att id-handlingen är utfärdat 2003 i staden Liège.

Hans Brun, terrorforskaren vid King's College i London, har också tagit del av fotografiet och säger att id-handlingen visar att Taimour Abdulwahab uppenbarligen haft någon form av koppling till Belgien.

– Vad han har gjort där är omöjligt att säga, men han kan ju ha fått utbildning eller bara inspiration där, säger Hans Brun.

Annons
X

Efter dådet i Stockholm sades först att Taimour Abdulwahab agerat helt ensam, men 2012 dömdes Nasserdine Menni i Skottland till tre års fängelse och utvisning för att ha finansierat terrordådet i Stockholm med minst  60 000 kronor. Redan under rättegången vittnade en svensk kriminaltekniker bland annat om att man funnit ett belgiskt körkort vid Taimour Abdulwahabs döda kropp, en uppgift som då inte fick någon större uppmärksamhet.

– Det belgiska identitetskortet är ytterligare en indikation på att han inte var ensam. Sedan om han tillhörde ett nätverk eller bara var en sympatisör är svårt att säga, säger Hans Brun.

Sedan terrorattackerna i Paris förra året har det framkommit att Belgien och framförallt stadsdelen Molenbeek i Bryssel har varit en plats för extrema jihadister.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Liège, där Taimour Abdulwahabs id-kort var utfärdat, är den tredje största staden i Belgien. I november, efter attackerna i Paris, genomförde den belgiska polisen två räder i staden på jakt efter personer med kopplingar till terrornätverk. 2011 utförde en ensam gärningsman ett självmordsdåd mitt i julhandeln i Liège när han kastade handgranater och sköt rakt in i en folkmassa och dödade sex personer och skadade 125 innan han sköt sig själv. Motivet till dådet är oklart.

  Taimour Abdulwahab växte upp i småländska Tranås innan han flyttade till Luton i Storbritannien för att plugga till sjukgymnast. Det var också där som han gifte sig. Dagen för dådet körde han till Stockholm från Tranås och parkerade sin vita Audi 80 Avant på Olof Palmes gata. Bilen började brinna men de bomber som fanns i bilen detonerade aldrig. Taimour Abdulwahab gick längs med Drottninggatan och svängde av på Bryggargatan där bomben som han hade på kroppen utlöstes.

  2009 ska Taimour Abdulwahab ha besökt ett terroristläger i Irak och samma dag som dådet i Stockholm ringde han till Irak vid flera tillfällen. Det finns också uppgifter om att al-Qaida ska ha varit inblandade i dådet.

  Innan Taimour Abdulwahab sprängde sig själv lämnade han ett meddelande till bland annat TT som löd: “Nu har Islamiska staten uppfyllt vad de lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige. Vi är en verklighet, inget påhitt.”

  Den svenska utredningen har dock inte lyckats ge svar på om Taimour Abdulwahab då syftade på den organisation som vi i dag kallar IS.

  Enligt Hans Brun är det lätt att vara efterklok.

  – Kopplingarna finns där men det är inte säkert att det går att bevisa dem.

  Säpo vill inte kommentera SvD:s uppgifter om Taimour Abdulwahabs belgiska identitetskort utan hänvisar till chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström. SvD har sökt henne utan framgång.

  Annons

  SvD:s fotograf Magnus Hjalmarson Neideman var en av de första på plats efter att Taimour Abdulwahab hade sprängt sig själv till döds på Bryggargatan i Stockholm.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X