Annons
X
Annons
X

Självmordsbombare tränades i Irak

Irakiska säkerhetstjänsten fick information om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab två månader innan attacken i Stockholm.

Amerikanska myndigheter ska då ha informerats, uppger den arabiska tv-kanalen al-Arabiya.

Men Säpo vill inte berätta om de varnades i förväg.

Foto: ÅSA WESTERLUND OCH SCANPIX

Taimour Abdulwahab ska ha tränats i den irakiska staden Mosul. Under tre månader lärde han sig bland annat att tillverka sprängladdningar. Det uppger Zia Alkanani, chef för Iraks myndighet som bekämpar terrorism, för den stora arabiska tv-kanalen al-Arabiya.

Abdulwahab ska ha tagit sig in i Irak via Turkiet.

Två månader innan attentatet i Stockholm den 11 december ska den irakiska säkerhetstjänsten fått upp ögonen för Abdulwahab efter att tillfångatagna al-Qaida-medlemmar uppgett att attacker planerades mot USA, Europa – men även Sverige.

Annons
X

Attackerna planerades att genomföras i slutet av december 2010.

Informationen skickades vidare till den amerikanska säkerhetsjänsten – men det är oklart om Sverige fick ta del av uppgifterna.

En egyptisk man ska även ha genomgått samma träning som Taimour Abdulwahab i Mosul och söks av Irakiska myndigheter.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Säpo vill inte kommentera uppgifterna eller berätta om man blev varnad för Taimour Abdulwahab innan attentatet i Stockholm,

  – Vi känner till att informationen har kommit ut i irakiska medier, men i övrigt har vi inga kommentar om det, Michael Gunnarsson, presstalesman vid Säkerhetspolisen.

  Tio minuter innan Taimour Abdulwahab sprängde sig sjäv skickade han ett mejl till nyhetsbyrån TT, Säpo, till sin fru och familj. Mejlet innehöll ljudfiler där Abdulwahab bland annat bad om ursäkt till sin fru för att han lugit som sina resor till Mellanöstern.

  Egentligen åkte han till Irak för Jihad.

  Den 1 oktober höjdes hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige, från lågt till förhöjt hot. Ungefär samma tidpunkt som den irakiska säkerhetstjänsten fick kännedom om al-Qaidas planer.

  Säpo har tidigare sagt att höjningen av hotnivån inte var kopplad till attentatet i Stockholm och att man inte kände till Taimour Abdulwahab.

  Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, tror att varning som den amerikanska säkerhetsjänsten fick från Irak var vag eller väldigt generell.

  – Om det hade varit en tydlig varning med namn eller personuppgifter hade Sverige fått reda på det.

  Staden Mosul i norra Irak är ett känt område för al-Qaida. En nu död 43-årig svensk-marrokansk medborgare var tidigare en av de högsta ledarna för organisation i trakten och den som höll i all rekrytering och utbildning av terrorister i norra Irak. Mannen dödades 2008 under en eldstrid med amerikanska soldater.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ÅSA WESTERLUND OCH SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X