Annons
X
Annons
X

Självmordsbomb misstänks i Bulgarien

Det var troligtvis en självmordsbombare som genomförde onsdagens dödliga bombattacken i Bulgarien, meddelar den bulgariske inrikesministern Tsvetan Tsvetanov i dag.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Foto: AP

Sju människor dödades och många fler skadades i attacken mot en buss som transporterade främst israeliska turister vid Burgas flygplats. Israel pekade snabbt ut Iran som skyldigt.

– Vi har upptäckt en person som var självmordsbombare i denna attack. Personen hade ett falskt körkort från USA, sade Tsvetanov till journalister vid flygplatsen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I tv-bilder som den bulgariska regeringen har släppt från flygplatsen syns en man i keps bärande en ryggsäck gå in i flygplatsterminalen. Mannen lämnar sedan terminalen strax innan explosionen ägde rum.

  Annons
  X

  Genom att klä ut sig till turist ska självmordsbombaren ha lyckats placera bomben i bussens bagageutrymme.

  – Självmordsbombaren, som bar shorts och ryggsäck, såg ut som vilken annan turist som helst, säger inrikesministern Tsvetan Tsvetanov.

  Självmordsbombarens DNA och fingeravtryck ska ha säkrats och skickats till Europol där de nu finns i databasen, enligt Tsvetanov. Utredningen hittills visar att den misstänkte mannen ska vara cirka 36 år gammal och befunnit sig i Bulgarien mellan 4 och 7 dagar. Tsvetanov sade också att det inte går att utesluta att självmordsbombaren hade en medhjälpare i Bulgarien.

  En obduktion av självmordsbombarens kvarlevor gjordes i närvaro av israeliska experter, framkom det också.

  Självmordsbombaren ska ha funnits bland de sju människor som dödades i attacken. De övriga dödsoffren var fem israeler och den bulgariske chauffören, meddelar den bulgariske inrikesministern Tsvetan Tsvetanov på en presskonferens rapporterar AFP.

  Israeliska UD meddelar att 34 människor är på väg tillbaka till Israel. Tre allvarligt skadade stannar på sjukhuset i den bulgariska huvudstaden Sofia.

  Attacken har skapat spekulationer i israeliska medier om att Israel, som länge hotat med att attackera Iran med argumentet att landet håller på att skaffa kärnvapen, nu funnit en anledning att gå till attack. Men Israels försvarsminister Ehud Barak var relativt försiktig i sina uttalanden i dag. I en intervju med israelisk radio sade han att Israel ska göra allt landet kan ”för att hitta de ansvariga och de som skickade dem” och sedan straffa båda, rapporterar Reuters.

  Giora Eiland, en pensionerad israelisk general, sade till radiokanalen att Israel, som hävdar att Iran utfört attacken med hjälp av libanesiska Hizbollah, inte kommer att gå till attack mot Iran. ”Svaret, vilket än det må bli, kommer inte att komma i form av ett flyganfall eller annat militärt anfall, inte i Iran eller Libanon över den här frågan”.

  Hizbollah och Iran förnekar all inblandning och det finns inga bevis för att de skulle ligga bakom attacken.

  Även om inga bevis har lagts fram för att Iran står bakom attacken är det rimligt att misstänka landet, säger Irankännaren Trita Parsi.

  – Iran är inte en osannolik misstänkt i det här fallet. Det pågår ett intensivt underrättelsekrig mellan Israel och Iran. Ett krig som faktiskt Israel har eskalerat under de senaste två åren, säger Parsi till TT.

  Med tanke på att det redan är mycket spänt i regionen tror Parsi att händelsen i Bulgarien skulle kunna bli början på betydligt större konflikter.

  Burgas TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X