Annons
X
Annons
X

Självmord hölls hemligt i 30 år

Raoul Wallenbergs mor och styvfar tog sina liv. Anledningen var förtvivlan över deras sons öde och de svenska myndigheternas oförmåga att hjälpa dem i eftersökningarna. Hans syskon avslöjar nu den hemlighet de vaktat i 30 år.

I januari 1945 greps Raoul Wallenberg av de sovjetiska styrkor som intog Budapest. För hans familj började ett sökande som egentligen aldrig fått ett slut.

Men sökandet efter den svenske diplomaten, som gått till historien som mannen som med mod och fräckhet räddade livet på 20000 judar i det naziockuperade Ungern, var inte bara förgäves.

Nu visar ett undersökande reportage i Wall Street Journal hur det dessutom kostade hans familj besparingar, socialt liv, hälsa - och liv. För första gången berättas vad Wallenbergs syskon tigit om sedan 1979: att styvfadern Fredrik von Dardel och modern Maria Wising Wallenberg tog sina liv med hjälp av sömntabletter.

Annons
X

–Det stämmer att det var så. Det var mycket svårt för dem att de inte lyckades hitta Raoul, säger Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren till SvD.

I dagens upplaga av den europeiska upplagan av Wall Street Journal berättar journalisten Joshua Prager om familjen Wallenbergs kamp och dess tragiska konsekvenser. Artikeln med rubriken ”The Wallenberg Curse” baseras på ett stort antal intervjuer, gjorda under 26 månaders research. Reportern har som första utomstående fått tillgång till det omfattande arkiv som Raoul Wallenbergs halvbror Guy von Dardel sammanställt.

Nina Lagergren, som fyller 88 år imorgon, vigde liksom sin bror Guy von Dardel sitt liv åt sökandet. Övertygade om att han levde i sovjetisk fångenskap såg de till att Raoul Wallenbergs namn inte glömdes bort. Hjältediplomaten är hedersmedborgare i fyra länder, har hedrats med frimärken i åtta stater och monument i tolv.

Den svenska regeringens och UD:s misslyckande får ännu en gång hård kritik. I reportaget beskriver Joshua Prager att föräldrarna till en början även hade svårt att få stöd av klanen Wallenbergs mäktiga bröder Jacob Wallenberg (1892-1980) och Marcus Wallenberg (1899-1982).

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X