Annons

”Självmål från MP om skogen”

Frederick Federley.
Frederick Federley. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Det största felsteget Rebecka Le Moine gör är att hon blandar ihop det svenska skogsbruket med de stora avverkningar vi ser runt om i världen. Det skriver Fredrick Federley (C) i en replik.

Under strecket
Publicerad

Rebecka Le Moine (MP) skriver i Svenska Dagbladet att vi bör sluta avverka skog eftersom det frigör koldioxid och att skogen som får stå kvar är bäst till att motverka klimatförändring. Hennes budskap kanske låter bra till en språkrörskandidatur, men den onyanserade bilden av det svenska skogsbruket är beklagligt.

Den svenska skogen är på flera sätt fantastisk och vi svenskar har länge varit ett naturälskande folk. Vi trivs bäst av att vandra i skogen och vi älskar att plocka svampar och blåbär. Samtidigt är det en del av det svenska exportundret. Av Sveriges yta är hela två tredjedelar skog. Det är en enorm resurs som ger jobb och tillväxt för hela landet. Men den spelar också roll i vår omställning till ett fossilfritt samhälle. Enligt en rapport från Kungliga vetenskapsakademin och Byggindustrierna uppgår den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige till cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år – mer än vad alla lastbilar och bussar genererar. Kan vi bygga mer i trä kan vi drastiskt minska klimatpåverkan.

Annons
Annons
Annons