Annons

Självkritiska vd:ar vill ha fler aktieägare

Ericsson missade den explosiva kraften i utvecklingen för mobilt bredband. Det medgav en självkritisk Ericsson-vd Hans Vestberg ikväll på Nordnet Live. Och han är inte rädd för konkurrensen från ”nya Nokia”.

Publicerad
Ericssons Hans Vestberg och Telia Soneras Johan Dennelind möttes under Nordnet Live.
Ericssons Hans Vestberg och Telia Soneras Johan Dennelind möttes under Nordnet Live. Foto: TOMAS ONEBORG/SVD.

TELEKOMGIGANTERNA MÖTTES UNDER SPAREVENT

**De sista tre **åren har Ericssons aktiekurs i princip stått och stampat, för att inte tala om hur det ser ut jämfört med de riktiga raketåren runt millennieskiftet. När Hans Vestberg ikväll grillades om bolagets kursutveckling sade han att bolaget ”absolut” har en strategi för hur man ska få fler och mer nöjda aktieägare.

Men han gav också flera förklaringar till att Ericsson inte är någon succé på börsen. 

– Det kom ju en nedgång runt 2003 som var otroligt jobbig för oss. Och sådant sitter i länge. Det kan vara stora svängningar i den här branschen. Den är ganska binär eftersom stora operatörer gör investeringar som antingen blir av eller inte, sade Hans Vestberg.

Annons

Han han var också självkritisk när det gäller Ericssons reaktionsförmåga när de mobila bredbanden tog fart på allvar för fem år sedan.

– Vi missade lite där. Idag finns 2 miljarder mobila bredbandsabonnemang och 2019 kommer det att vara 8 miljarder. Det är en förändring som går väldigt fort och alla aktörer letar efter rätt sätt att agera på den marknaden.

På sistone har det talats mycket om att Ericsson kommer att få tuffare konkurrens när finländska Nokia renodlar sin verksamhet på systemsidan efter försäljningen av mobiltelefonerna.

– Jag har all respekt för Nokia. Men om jag är helt ärlig så har inget förändrats. Visst, ägarbilden är en annan. Men de har alltid varit en konkurrent.

Ericsson-chefen, som kallades ”Veppis” under sin tid som handbollsspelare, bjöd på sig själv och medgav att han ibland spelade fult. Men han blev desto mer tystlåten när spekulationerna om att han var kandidat till jobbet som ny vd för Microsoft kom på tal.

– Man får skilja på vad som står i tidningen om en och vem man verkligen är.

**Telia Soneras vd **Johan Dennelind, som gjorde sitt första stora offentliga framträdande, var också självkritisk på flera punkter. Han tycker att bolaget tappat i innovationskraft och varit för spretigt i sitt erbjudande mot kunderna.

Högst upp på Johan Dennelinds agenda står naturligtvis att förbättra bolagets anseende efter skandalen kring bolagets affärer i Uzbekistan. Här har bolaget vidtagit en rad åtgärder, men fortsättning följer senare i år då åklagaren ska fatta beslut om eventuella åtal.

I debatten har röster höjts för att Telia Sonera ska lämna de kontroversiella republikerna i Centralasien så fort som möjligt eller knoppa av den verksamheten. Men Johan Dennelind menar att det visst går att bedriva schysta affärer i den regionen.

– Ja, är det korta svaret. Men det är väldigt krävande att navigera rätt. Det gäller att inte bara ha ramverk och regler utan också starka värderingar internt. Vi ska avlasta trycket på individen och se till att bolaget istället tar det ansvaret, sade Johan Dennelind.

Även Telia har fått utstå massiv kritik för sin utveckling på börsen. Igår stängde aktien på precis under 50-lappen, en nedgång på 8 procent på tre år. När bolaget noterades i juni 2000 var kursen 85 kronor.

– Jag köpte då. Men jag sålde på 60-70 kronor, sade Johan Dennelind som dock köpt på sig 76 000 nya aktier sedan han tillträdde som vd i september.

Annons
Annons

Ericssons Hans Vestberg och Telia Soneras Johan Dennelind möttes under Nordnet Live.

Foto: TOMAS ONEBORG/SVD. Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons