Annons
X
Annons
X

Självkritik efter skarp rapport

Vattenfall får även kritik för pengarullningen hos eljättens stora informationsavdelning. Vattenfalls kommunikationsdirektör Ivo Banek håller med om kritiken i den rapport från analysföretaget Askus, som han själv beställt.

Foto: SCANPIX

Det är inte bara Vattenfalls köp av Nuon som har kostat mycket pengar. SvD Näringsliv berättar i onsdagens tidning om Vattenfalls dyra apparat kring sin informationsavdelning, som haft som mest 500 personer anställda.

Det är en självkritisk kommunikationsdirektör som SvD når på telefon. Organisationen måste bantas och bli mer transparent. Såväl personalstyrkan som sponsoravtalen och ersättningsnivåerna har setts över. Själv tjänar han betydligt mindre än sin föregångare Elisabeth Ström.

Hur ställer sig kommunikationsavdelningen till kritiken i Askus-rapporten?

Annons
X

– Det är viktigt att förstå att det är vår rapport. Det är vi som anlitat Askus för att göra analysen. Jag håller med om kritiken som kommit fram. Den var baserad på intervjuer med oss samt med representanter från verksamheten inom Vattenfall. Det är vår egen bedömning som är formulerad egentligen. Vi måste ändra oss, bli enklare i organisationen för att kunna kommunicera snabbare. Vi vill kommunicera proaktivt – det är huvudgrejen för mig som kommunikationsansvarig. Jag vill att Vattenfall är först med att berätta om det som rör vår verksamhet och inte andra. Vi måste vara snabbare, transparentare och aktivare.

– Vi är på väg nu. Vi har anpassat organisationen och förändrat den som följd av rapporten.

Vad är det ni har förändrat?

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi sitter närmare och har bättre kontakt med verksamheten, så att vi nu verkligen förstår vad som händer med kärnkraften, vattenkraften och försäljningssidan. Sedan har vi, tycker jag, förbättrat relationen till journalister, politiker och kunder. Vi har förhoppningsvis blivit bättre och snabbare på att leverera information.

  – Förut var vi 58 chefer internationellt inom kommunikationsavdelningen. Nu är vi 31. Det betyder att vi kan jobba snabbare internt.

  Budgeten är tyvärr inte två miljarder kronor längre – så mycket har jag inte.
  Ivo Banek

  När Elisabeth Ström fick uppdraget att bli kommunikationsdirektör före dig 2009 var hennes uppgift att effektivisera. Det verkar som att det här är något som tar oerhört lång tid?

  – Det stämmer. Det har tagit lång tid men det har skett i olika steg. Hon gjorde en organisationsförändring 2010 och sedan har vi tagit ett steg till och Askus-rapporten var en del i steg två.

  Tidigare har ni varit uppemot 500 anställda och avdelningen har omsatt närmare två miljarder kronor per år. Hur ser det ut idag?

  – Vi har ungefär 250 anställda på kommunikationsavdelningen, i sju länder ska man komma ihåg. Det är en stor avdelning och det finns ett stort behov av att kommunicera både externt och internt. Vi har 35 000 anställda på Vattenfall i olika länder och många som du som ringer oss. Några hundra måste man ha för att bemöta. Budgeten är tyvärr inte två miljarder kronor längre – så mycket har jag inte. En del av Askus-rapporten var att vi fokuserar för mycket på sponsringar. Det håller jag med om. Vi har faktiskt inte råd med det längre och vill egentligen styra till att bidra med relevanta fakta och inte köpa oss in i någon arena eller media.

  Enligt SvD:s uppgifter drog JKL tidigare in över 10 miljoner kronor per år för sitt ”stand by-åtagade”. Var det så det fungerade och finns kontraktet kvar idag?

  – Nej, sådana stand by-kontakter skulle inte ha med någon. Vi har faktiskt ett samarbete med JKL idag. De är rådgivare åt oss men inte som stand by och det uppgår inte till 10 miljoner kronor om året. Det är definierat vad de ska göra. Vi behöver ett outside in-perspektiv. Man blir ju själv lite hemmablind när man jobbar i en stor organisation.

  Fanns Ola Ramstedt, 2007 dömd för trolöshet mot huvudman, med på lönelistan över konsulter?

  – Det jag vet är att han inte var anlitad av Vattenfall. Han var inte på vår lönelista så jag kan egentligen inte uttala mig. Vi har inte anlitat honom. Det kan ha varit så att en konsult som Vattenfall haft ett kontrakt med anlitat honom som konsult. Men det är svårt för oss som kund att känna till och påverka.

  Din föregångare Elisabeth Ström har ett avtal som kan ge henne uppemot 20 miljoner kronor för tre års arbete – är det en rimlig ersättningsnivå?

  – Det blir lite konstigt att göra en sådan beräkning. Det hon har fått står i årsredovisningen och det var 4,5 miljoner kronor per år under 2 år och 8 månader. Sedan kom avgångsvederlaget och det behåller hon tills den dag hon får ett nytt jobb om det blir inom 18 månader från det att hon slutade.

  – Lönen är marknadsmässig för den nivå hon arbetade på och enligt regeringens riktlinjer för koncernledningen.

  Har du själv samma lön?

  – Nej, det har jag inte. Elisabeth ingick i koncernledningen och det gör inte jag. Jag rapporterar till Ingrid Bonde som är finanschef och sitter i koncernledningen. Jag sitter inte på samma nivå och har inte samma villkor för avgångsvederlag, tyvärr.

  Vattenfall får låga betyg i olika anseendemätningar, hur ställer du dig till det som kommunikationsdirektör?

  – Det är min och vår utmaning att bli bättre. Vi jobbar på det och vill förtjäna förtroende. Det är min huvuduppgift.

  Vad gäller saken?

  I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

  Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

  Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

  LÄS HELA GRANSKNINGEN

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X