Annons
X
Annons
X

”Självklart kan vi lära av Israel”

Det finns ingenting som är fel eller konstigt med att säga att vi kan lära oss från Israel. Det skriver Anders Persson i en slutreplik.

Debatten om terrorism
Polisen i Stockholm efter attentatet i fredags.
Polisen i Stockholm efter attentatet i fredags. Foto: Staffan Löwstedt

SLUTREPLIK | TERROR

I onsdags 12/4 skrev jag på SvD debatt med utgångspunkt från mitt forskningsområde Israel-Palestinakonflikten ett inlägg under rubriken ”Sverige kan lära sig av Israels erfarenheter”. Sedan publiceringen har artikeln fått två repliker på SvD Debatt. Den första, från Robin Bankel, har som bärande argument att min artikel ger en ”onyanserad bild av terrorismernas (sic!) orsaker”.

I själva verket berör min artikel inte alls denna jättefråga, mer än att kort beskriva hur den ”folkliga terrorismen” mot Israel sett ut under de senaste 18 månaderna. Argumentet som Bankel sedan för fram att Hizbollah och Hamas är skapade, direkt eller indirekt, av Israels militära ockupationer är sant. Argumentet att dessa grupper skulle avveckla sig själva när ockupationerna upphör är inte sant. Detta enkla och självklara resonemang visar att konflikterna med Israel innehåller långt fler aspekter än bara de territoriella.

Låt mig också säga att jag är väl medveten om att flera ledande auktoriteter fortfarande betraktar Gaza som ockuperat, givet Israels fortsatta, direkta och indirekta, kontroll över området, samt att Israel fortfarande ockuperar Shebaagårdarna från Libanon eller Syrien (öppet för tolkningar här). Allt detta till trots, Israels unilaterala tillbakadraganden från Libanon 2000 och Gaza 2005 var strategiskt korrekta beslut. Israel är mycket säkrare och starkare utan Gaza än med Gaza, mycket säkrare och starkare utan säkerhetszonen i Libanon än med den. Samma grundläggande logik gäller för Israels ockupation av Västbanken, om än med fler förbehåll och större komplexitet. Valalternativen för de inblandande aktörerna i konflikterna i regionen handlar sällan om att välja de bästa bitarna från smörgåsbordet, utan istället oftare om att välja dåliga alternativ framför än värre.

Annons
X

Den andra repliken är från Nina Gren, en kollega till mig vid Lunds universitet. Gren är väl medveten om att jag inte är någon vän av Israels ockupation eller bosättningspolitik. Flera av mina tidigare artiklar på SvD debatt är exempel på detta. I sin replik listar Gren en rad MR-kränkningar och andra hårdföra metoder som Israel använder sig av. Varken dessa, ockupationer eller mer islamistisk terrorism är något jag önskar se i Sverige – och just precis därför är det viktigt att lära sig erfarenheter från andra länder och kontexter, däribland Israel som är mitt forskningsområde. Det finns ingenting som är fel eller konstigt med att säga att vi kan lära oss av Israels erfarenheter.

Det är såklart helt ok att mina två kritiker inte tycker att Sverige har något att lära av Israel, men verkligheten är en annan. Israel har väldigt mycket att erbjuda väldigt många, vilket inte minst premiärminister Netanyahus resemönster den senaste tiden är ett klart bevis på. Inom loppet av en dryg månad tidigare i år besökte han Trump, Putin och Xi Jinping, delvis för att diskutera säkerhetspolitiska frågor. Vilket annat land av Israels storlek kan matcha det?

Det finns såklart massor vi kan lära från Israel efter terrorattacken i Stockholm som inte innebär att palestinierna eller någon annan tvingas lida – från att säkra det yttre skyddet på en flygplats, till att snabbt städa upp en attentatsplats och låta livet gå vidare, till att bekämpa incitament till terrorism på Facebook och så vidare. En annan sak som jag lärt mig efter att ha studerat den destruktiva dynamiken i Israel-Palestinakonflikten är att ju fler terrorattacker Sverige kommer utsättas för, desto mindre kärlek kommer de mötas med.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kinas tidigare ledare Deng Xiaoping sade en gång i sitt mest kända citat att ”det spelar ingen roll om en katt är svart eller vit så länge som den fångar möss.” Samma princip måste gälla för Sverige efter terrorattacken i Stockholm. Det är självklart att vi ska gå vidare med ett öppet sinnelag och aktivt söka hjälp, stöd, råd och erfarenheter från alla som kan erbjuda det, däribland Israel.

  Anders Persson

  statsvetare och Mellanösternforskare vid Lunds universitet

  Anders Persson Foto: Pressbild
  Annons
  Annons
  X

  Polisen i Stockholm efter attentatet i fredags.

  Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 2

  Anders Persson

  Foto: Pressbild Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X