Annons

Självklart att vara feminist och moderat

Vår tids jämställdhetsfrågor är exempelvis ätstörningar, otrygghet, skillnader i hur man behandlas och upplevda glastak på arbetsmarknaden. I dessa frågor har alliansen och Moderaterna varit alldeles för passiva, skriver Rasmus Törnblom, Muf.

Under strecket
Publicerad

Även om Sverige ofta beskrivs som ett av världens mest jämställda länder finns fortfarande stora orättvisor. Många banbrytande reformer har skett i Sverige, både genom politiska beslut men också genom modiga människors ifrågasättanden av gamla normer och konventioner. Vår tids ojämställdhet tar sig andra uttryck och handlar ofta om komplexa frågor utan enkla lösningar. Jämställdhetsdebatten hamnar alldeles för ofta i plötsliga debatter om ytterligheter som exempelvis kvotering till bolagsstyrelser. Ett förslag som i realiteten bara berör någon procent av Sveriges kvinnor. När politiken förenklar, begränsar och gör jämställdhetsdebatten svartvit drabbas alla de som tror på riktig jämställdhet och det handlar om mer än att allt ska delas lika.

Vår tids jämställdhetsfrågor är exempelvis ätstörningar, otrygghet, skillnader i hur man behandlas och upplevda glastak på arbetsmarknaden. I dessa frågor har alliansen och Moderaterna varit alldeles för passiva. Situationerna där ojämställdheten är påtaglig och där strukturer och normer, ofta skapade och understödda av politik och samhälle, är alldeles för många och skapar en stark känsla av ofrihet.

Annons
Annons
Annons